Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с

...
Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с
Коментари Харесай

ЕК все още настоява за изпълнение на договора с Астра Зенека |

Европейският съюз продължава да упорства за осъществяване на контракта с " Астра Зенека " за доставка на ваксини срещу COVID-19, заяви през днешния ден представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция.

По неговите думи, макар че Европейски Съюз разполага с задоволително дози за ваксинирането на 70 на 100 от пълнолетните европейци, поръчката от " Астра Зенека " е значима за обезпечаване на ваксини за по-бедните страни по света. Той означи, че до момента въпросният производител е доставил към 100 милиона дози, а поръчката от Европейски Съюз е за 300 милиона дози.

Говорителят посочи, че делото против производителя продължава. През юни съд в Брюксел постанови " Астра Зенека " да достави до 26 юли на Европейски Съюз 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и още 15 милиона - до посочената последна дата в контракта.

При неспазване на тези периоди сдружението ще би трябвало да заплати наказателна клауза от 10 евро на недоставена доза. Изпълнението на правосъдното предписание се чака да бъде оценено от съда наесен.

По думите на представителя Европейска комисия има поради опцията да се наложи слагането на подсилваща доза за към този момент имунизираните. Той посочи, че комисията е сключила затова спомагателни контракти с " Пфайзер " за доставка на още 1,8 милиарда дози, както и с " Модерна " - за още 150 милиона дози.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР