Европейският съюз призовава Илон Мъск да вземе мерки за това,

...
Европейският съюз призовава Илон Мъск да вземе мерки за това,
Коментари Харесай

Убежище за дезинформацията? ЕС повдигна първото в историята обвинение по DSA

Европейският съюз приканва Илон Мъск да вземе ограничения за това, че е трансформирал обществената медия X в леговище за дезинформация и нелегално наличие.

Европейската комисия публично упрекна X в неспазване на законодателството на Европейски Съюз за обществените медии. Платформата може да бъде санкционирана с няколко милиона евро в границите на дело по новия Закон за цифровите услуги (DSA) на Блока, който има за цел да се бори с токсичното и нелегално онлайн наличие и логаритми.

X е под прицела на Брюксел, откогато през 2022 година милиардерът Илон Мъск пое компанията, известна преди този момент като Twitter. Микроблогинг платформата е упреквана, че разрешава на дезинформацията и противозаконната тирада на омразата да се популяризират свободно, внедрява подвеждащи функционалности за засвидетелствуване и блокира достъпа на външни откриватели до принадлежности за деликатно изследване на метода, по който се популяризира злонамерено наличие в платформите.

В рамките на DSA Европейската комисия стартира да упражнява прецизен контрол върху X и още дузина от най-големите онлайн платформи в света, в това число Фейсбук, YouTube и други. Европейски Съюз започва инспекция в X през декември 2023 година в границите на първото публично следствие по новото законодателство. Обвиненията от петък са първите в историята по силата на DSA.

Нарушенията на Закона за цифровите услуги могат да доведат до санкции в размер до 6% от световните доходи на X.

Според предварителните констатации на Комисията така наречен сини верификационни отметки на платформата на X в действителност са заблуждавали потребителите да мислят, че част от наличието е надеждно. Оказва се обаче, че даването на отметка на даден консуматор не върви с условието за поддържане на избран стандарт.

Европейски Съюз съобщи, че политиката на X за сини отметки е била заблуждаваща и с нея са злоупотребявали злонамерени участници. Първоначално инспекциите бяха основани като метод за инспекция на консуматори като държавни чиновници, публични фигури и публицисти за ограничение на дезинформацията. След като влезе във притежание обаче, Мъск промени тази политика, позволявайки на потребителите да си купуват верификационната отметка. Новата политика бе употребена и от измамници, които се представяха за американския политик Хилари Клинтън и авторката Джей Кей Роулинг, както и за доста други известни персони.

Платформата също по този начин не е спазила задължението да даде вместилище за реклами с опция за търсене и надеждност и е лимитирала достъпа на откривателите до обществените си данни, съобщи Комисията.

Сега X ще има право да се отбрани против обвиняванията и да предложи ограничения в отговор на описаните от Европейски Съюз рискове.

Комисията съобщи, че продължава да проверява дали X е нарушила разпоредбите, свързани с разпространяването на нелегално наличие, както и дали е подхванала задоволително ограничения за ограничение на дезинформацията.

Досега Европейски Съюз е почнал следствия по DSA на няколко компании, измежду които AliExpress, Meta, Фейсбук и Instagram и TikTok, по отношение на хипотетични проблеми като незадоволителна отбрана на потребителите и пристрастяващи логаритми.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР