Европейският съюз призова Израел и палестинските групировки да прояват максимална

...
Европейският съюз призова Израел и палестинските групировки да прояват максимална
Коментари Харесай

ЕС призова към сдържаност Израел и радикалните палестински групировки

Европейският съюз прикани Израел и палестинските групировки да прояват оптималната въздържаност при най-тежката ескалация на насилието в линията Газа от войната през предходната година до момента. Същевременно Европейски Съюз признава, че Израел има правото да пази своето население.

„ Европейският съюз следи с огромна угриженост последните събития в и към Газа “, сподели в изказване представител на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел. „ Европейски Съюз приканва за оптималната въздържаност от всички страни, с цел да се избегне по-нататъшна ескалация и спомагателни жертви “, сподели той. „ Въпреки че Израел има правото да пази своето цивилно население, би трябвало да се направи всичко, с цел да се предотврати по-широк спор, който би засегнал на първо място цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и повече премеждия. “

Днес Израел нанасе против Газа въздушни удари в отговор на изстреляните от палестински джихадисти 160 ракети против неговата територия. Палестинска въоръжена формация отвърна с баражен ракетен огън.

Израел съобщи, че е бил заставен да стартира превантивна интервенция против " Ислямски джихад ", защото е разполагал с данни, че групировката е възнамерявала непосредствена офанзива след дни на напрежение по границата с Газа.

11-дневният спор през май 2021 година сред Израел и палестински радикали опустоши гъсто обитаемата Ивица Газа и принуди безчет израелци да се втурнат към бомбоубежища. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР