Европейският съюз присъди най-голямата си награда за правата на човека

...
Европейският съюз присъди най-голямата си награда за правата на човека
Коментари Харесай

Махса Амини присъди наградата на ЕС за правата на човека „Сахаров“

Европейският съюз присъди най-голямата си премия за правата на индивида на Махса Амини и нейната гибел на иранското придвижване „ Жена, живот, независимост “ задействан.

22-годишната умря в ареста, откакто се допуска, че е нарушила прецизното иранско предписание за носене на хиджаб (забрадка) за дамите.

Смъртта й провокира митинги, които представляваха най-сериозното предизвикателство за иранските управляващи от десетилетия.

Годишната премия " Сахаров " за независимост на мисълта отличава правозащитници и дисиденти.

След обявявайки успеха на госпожа Амини, ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола сподели, че денят на нейната гибел ще бъде срамен.

" Бруталното ликвидиране на 22-годишната Джина Махса Амини бележи повратна точка. То провокира придвижване, водено от дами, което прави история ", госпожа - сподели Мецола.

Иранско-кюрдската Махса Амини беше на посещаване в Техеран предходната година, когато беше задържана от полицията за морал за хипотетично нарушение на прецизния ислямски дрескод на Иран за дами.

Смъртта й породи световно придвижване, известно като „ Жена, живот, независимост “, призоваващо за завършек на налагането на забрадки в Иран на всички дами и други дискриминационни закони.

Иран стопира фамилиите, отбелязващи гибелта на протестиращи Ирански дами са изправени пред 10 години затвор с хиджаб бил'Бях в иранската полиция - по-късно се причислих към протестиращите'

Семейството и поддръжниците на госпожа Амини споделиха, че тя е убита, само че иранските управляващи настояват, че тя е умряла от неразкрито до момента здравно положение.

Властите брутално потушиха митингите, което докара до налагането на наказания от страна на Европейски Съюз на лица и организации, виновни за нарушаванията на човешките права в Иран предходната година.

Наградата " Сахаров " отива по-далеч, като изпраща мощно обръщение за взаимност.

" Светът чу виковете на " Жени, живот, независимост ". Три думи, които се трансфораха в съединителен зов за всички, които отстояват равенството, за достолепие и за независимост в Иран “, сподели Роберта Мецола, „ Ние сме до тези, които даже от пандиза не престават да пазят дамите, живота и свободата живи. “

Наградата идва две седмици откакто Нобеловата премия за мир беше присъдена на лишена от независимост иранска активистка за правата Наргес Мохамади, която се бори против наложителното носене на забрадки и потисничеството на дамите в Иран.

Миналата година премията " Сахаров " - която се дава годишно в памет на руския академик и отстъпник Андрей Сахаров - беше присъдена на украинския народ за " отбрана на демокрацията, свободата и върховенството на закона " след пълномащабното навлизане на Русия в тяхната страна.

Г-жа Амини и иранското придвижване „ Жена, живот, независимост “ се причислиха към отличен лист от предходни спечелили, в това число пакистанската акция Малала Юсафзай и южноафриканският Нелсън Мандела.

Наградата идва с подаяние от €50 000 (£43 500; $53 000), което ще бъде връчено на гала в Европейския парламент през декември.

Миналия месец Народното събрание на Иран одобри противоречив законопроект, който ще усили присъдите в пандиза и санкциите за дами и девойки, които нарушават прецизния дрескод.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР