Европейският съюз предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна рискува

...
Европейският съюз предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна рискува
Коментари Харесай

ЕС: Русия рискува да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа, подобна на Чернобил

Европейският съюз предизвести, че нахлуването на Русия в Украйна рискува да провокира нова нуклеарна злополука в Европа, 36 години след повредата в Чернобилската електроцентрала.
Нахлуващите съветски сили направляваха Чернобилската зона - мястото на най-тежката нуклеарна злополука в света през 1986 година - повече от месец, преди да се отдръпват в края на март.
"Днес противозаконната и неоправдана експанзия на Русия в Украйна още веднъж заплашва нуклеарната сигурност на нашия континент ", се споделя в изказване на Европейската комисия.
То добавя, че силите на Москва са "набелязали и окупирали украински нуклеарни обекти, като неразумно са развалили оборудванията ".
"Незаконната окупация и спирането на естествената работа, като да вземем за пример възпрепятстването на ротацията на личния състав, подкопават безвредната и сигурна употреба на нуклеарните електроцентрали в Украйна и доста покачват риска от повреда ", се споделя в известието.
Руските войски завзеха и Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, след офанзива на обекта, която провокира международна угриженост.
"По мотив годишнината от повредата в Чернобил на 26 април 1986 година ние още веднъж показваме крайната си угриженост по отношение на рисковете за нуклеарната сигурност и сигурност, породени от неотдавнашните дейности на Русия на площадката в Чернобил ", се споделя в изказването на Европейски Съюз. "Призоваваме Москва да върне контрола над окупираната Запорожска атомна електроцентрала на украинските управляващи и да се въздържа от всевъзможни по-нататъшни дейности, ориентирани против нуклеарни съоръжения. "
Ръководителят на атомния контролен орган на Организация на обединените нации назова съветската окупация на Чернобил "много, доста рискова " по време на визитата си на обекта през днешния ден с екип от специалисти, които правят радиационни инспекции и доставят съществени комплекти.
Украйна твърди, че по време на окупацията на зоната на изключване, съветските бойци са изкопали окопи на мощно радиоактивни места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР