Европейският съюз постигна споразумение относно правилата за криптоактиви в Регламента

...
Европейският съюз постигна споразумение относно правилата за криптоактиви в Регламента
Коментари Харесай

Сривът на биткойна доведе до т.нар. ”крипто зима” frognews.bg

Европейският съюз реализира съглашение по отношение на разпоредбите за криптоактиви в Регламента за пазара на криптоактиви (MiCA), които се чака да влязат в действие през 2024г. след окончателното гласоподаване в Европейския парламент и да слагат блока отпред в регулирането на бранш. Той се е свил фрапантно през последните месеци.

 

Александра Жур-Шрьодер, която е зам.-генерален шеф на отдела за финансови услуги на Комисията сподели, че незабавно би трябвало да се приключи утвърждението на MiCA с дефинитивно гласоподаване в Европейския парламент. Тя уточни, че има съмнителни практики в криптоборсата FTX, при които няма уместно водене на записи или делене на потребителски и фирмени сметки, както и че към 10% от клиентите на компанията са в Европейски Съюз.

 

По-рано тази седмица ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард сподели в европарламента, че MiCA е една стъпка в вярната посока, само че " ще би трябвало да има MiCA 2 " с по-широк обсег. Междувременно Жур-Шрьодер предизвести да не се възобновяват договарянията за MiCA, като сподели, че приоритет е бързото одобрение на първичните правила, които обезпечават значима отбрана на вложителите и на финансовата система.

 

Борсата за търговия на криптовалути FTX има лиценз за работа в Европейски Съюз от кипърския регулатор на скъпи бумаги за обичайни скъпи бумаги, само че не и за криптоактиви, който лиценз беше спрян, когато проблемите на компанията започнаха да се разпростират.

 

Щефан Керн, който е началник на отдела за разбор на риска в Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) на Европейски Съюз, сподели, че има доказателства за пазарна корист, неприятно ръководство и липса на надзор на крипто пазарите, само че няма забележителен риск от отрицателно влияние върху по-широкия финансов бранш от банкрута на FTX: " Има проблеми в тази промишленост. Регулаторната рамка, откакто влезе в действие, ще бъде извънредно значима за оправянето с тези проблеми. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР