Европейският съюз подкрепи Световната здравна организация и многостранните усилия за

...
Европейският съюз подкрепи Световната здравна организация и многостранните усилия за
Коментари Харесай

ЕС подкрепя СЗО в конфликта й с Доналд Тръмп

Европейският съюз поддържа Световната здравна организация и многостранните старания за битка с ковид, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да изостави изцяло международната организация.
" Това е миг за взаимност, а не време за сочене с пръст или за подкопаване на многостранното съдействие ", съобщи представителят на европейските външни работи Вирджиния Бату-Хенриксън, представена от Агенция Франс Прес.
Европейски Съюз поддържа предложение на годишната асамблея на СЗО през днешния ден за гледище за " безпристрастна, самостоятелна и всеобхватна оценка " на интернационалния отговор на пандемията.
Говорителката съобщи: " Европейският съюз поддържа СЗО в напъните й да овладее огнището на COVID-19 и към този момент даде в допълнение финансиране в поддръжка на тези старания. "
Не за първи път това слага Брюксел в съпротива против Вашингтон, откакто Тръмп упрекна здравната организация на Организация на обединените нации, че е прекомерно про-китайски настроена и че е мудна в реакцията й на експлоадирането на COVID-19.
В понеделник американският водач - който към този момент замрази финансирането на Съединени американски щати за СЗО - писа на генералния й шеф Тедрос Аданом Гебрейесус, с цел да изложи обвиняванията и заплаши да отдръпна поддръжката си.
„ Те са марионетка на Китай, те са насочени към Китай, с цел да му оказват помощ да бъде по-добре “, изясни той.
Пекин гневно отхвърли изказванията на Съединени американски щати, че са омаловажили опасността, а китайският президент Си Цзинпин повтори на Световната здравна асамблея, че нацията му е била " транспарантна " през цялата рецесия.
Брюксел поддържа без значение следствие за това по какъв начин епидемията е избухнала и се е популяризирала, само че се стреми и към интернационален, многостранен отговор на рецесията и към събиране на средства за разработка на ваксина, оповестява БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР