Европейският съюз планира да създаде доверителен фонд за солидарност с

...
Европейският съюз планира да създаде доверителен фонд за солидарност с
Коментари Харесай

ЕС вероятно ще поеме разходите за възстановяване на Украйна

Европейският съюз възнамерява да сътвори поверителен фонд за взаимност за финансиране на възобновяване на опустошената от войната Украйна, оповестява Блумбърг. Очаква се страните членки на съюза да платят по-голямата част от разноските.

Европейската комисия е декларирала пред дипломати, че работи по инструмент, фокусиран върху дълготрайните потребности на страната, а не по многостранен инструмент, защото блокът ще поеме огромна част от сметката, споделят източници, осведомени с разискванията. Изграден по модела на възстановителния фонд за страните членки в резултат на Covid-19, той ще финансира вложения и промени, контрактувани с украинското държавно управление, само че не е ясно какъв брой ще бъде обезпечено посредством безплатни средства или заеми, допълват източниците.

Тъй като войната към момента продължава, Европейска комисия не желае да поставя цена на желанията, само че е споделила пред непрекъснатите представители на страните в Европейски Съюз, че цифрата ще доближи стотици милиарди евро през десетилетията.

Очаква се тематиките за следвоенното възобновяване и вероятните репарации да привлекат вниманието през идващите седмици, до момента в който високопоставени представители в Брюксел и Вашингтон възнамеряват да обсъдят способи да поддържат Киев финансово и да подсигуряват, че голямата сума пари няма да бъде употребена непозволено, споделят представители на Европейски Съюз.

Световната банка ще бъде хазаин на сесия на равнище министри в четвъртък по Украйна по време на пролетните срещи на Международния валутен фонд във Вашингтон. Очаква се заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис да взе участие, споделя представител на Европейски Съюз.

За страните е мъчно да стигнат прекомерно напред с какъвто и да е проект, защото съветските сили към момента атакуват украинските градове, само че даже в случай че войната завърши, ще има обилни трудности. Ендемичната корупция в Украйна – и неналичието на постоянни механизми за контрол – са две от най-големите. Нидерландия предлага всеки нов инструмент за възобновяване да може да бъде употребен, с цел да помогне за въвеждането на управнически структури в страната, които могат да я сближат повече към Европейски Съюз и да изгладят възможния ѝ път към присъединение, споделят източниците.

Като първа стъпка, комисията ще изготви цялостна оценка на финансовите потребности дружно със Световната банка. Украинското държавно управление пресмята, че заличаването на съветските сили на негова територия ще коства 1 трлн. $.

По-голямата част от първичната помощ ще отиде за възобновяване на инфраструктура и поддръжка за обезпечаването на обществени услуги. Украинският президент Володимир Зеленски сподели на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, че държавното управление му се нуждае от 5 до 7 милиарда $ месечно, с цел да покрива заплати и други обществени разноски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР