Европейският съюз планира да приеме по-свободни правила за държавна помощ

...
Европейският съюз планира да приеме по-свободни правила за държавна помощ
Коментари Харесай

ЕС планира да облекчи правилата за данъчни кредити в отговор на зелените субсидии на САЩ

Европейският съюз възнамерява да одобри по-свободни правила за държавна помощ за данъчни заеми, свързани със зелени вложения, в отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията (IRA), предоставящ 369 милиарда $ за субсидиране на локалното " зелено произвеждане ", заяви в. " Файненшъл таймс ", представен от медиите.

Съгласно проектозакон, до който вестникът е получил достъп, Европейската комисия би трябвало да разхлаби в допълнение разпоредбите за поддръжка на вложенията в нови индустриални уреди в зелени браншове, в това число посредством основаване на данъчни облекчения. Част от 800-те милиарда евро в европейския фонд за възобновяване " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU) също може да бъде пренасочена към данъчни заеми.

Предложените ограничения, които към момента следва да бъдат финализирани и подлежат на смяна, са част от повсеместен проект на Брюксел в отговор на американския Закон за понижаване на инфлацията, предизвикал редица предизвестия, че европейски компании може да се насочат към Съединени американски щати, с цел да се възползват от дотациите.

Чрез облекчение на рестриктивните мерки върху данъчните заеми Еврокомисията се пробва да подражава на едно от най-хвалените преимущества на американския закон, а точно улесненият достъп на фирмите до федерални данъчни заеми.

Този метод обаче е спорен, защото ще бъде доста по-лесно за страните с " дълбоки джобове " като Германия да раздават фискални тласъци за зелен преход, в сравнение с за техните фискално затруднени сътрудници от Южна Европа.

Говорител на Еврокомисията отхвърли да разяснява изтеклите проектодокументи.

Членките на Европейски Съюз са разграничени по въпроса дали и за какъв брой време да разрешават облекчени правила за държавна помощ. Някои южноевропейски страни предизвестяват, че има риск за свободната конкуренция в общността, защото непропорционално се подкрепят богати страни да наливат пари в личните си компании.

Временна спешна рамка ще разреши по-значителна помощ за развиването на екосъобразни технологии и възобновими енергийни източници, с което би надхвърлила към този момент избраните ограничения на Европейски Съюз за стимулиране на възобновимата сила, като към нея се включат зеления водород и биогоривата, написа още в проектопредложението.

Според него " наредбите за данъчните облекчения биха разрешили на страните членки да съгласуват националните си фискални тласъци с обща скица, и по този метод да предложат по-голяма бистрота и предвидимост на бизнеса в целия Европейски Съюз ".

Брюксел също по този начин има намерение да форсира утвържденията за планове от общ европейски интерес, включващи няколко страни, и ще сложи общи цели за зелен индустриален потенциал до 2030 г.

Според Брюксел европейската промишленост би трябвало да влага 170 милиарда евро до 2030 година в предприятия за произвеждане на слънчева сила, вятърна сила, акумулатори, термопомпи и зелен водород.

Очаква се предлагането да бъде оповестено в сряда, 1 февруари.

Производителите на щадящи климата технологии подлагат на критика режима на финансиране в Европейски Съюз, като настояват, че достъпът до финансиране, нужен за разширение на бизнеса им, е прекомерно комплициран, до момента в който системата на данъчни заеми в Съединени американски щати е по-проста и по-привлекателна.

Документът сплотява няколко огромни законодателни промени, които към този момент бяха планувани, измежду които нов механизъм, по който да действа пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз, както и законодателство за стимулиране на локалното произвеждане на първични материали като кобалт и литий, основни за технологиите за зелена сила.

Новият проектозакон последва неотдавнашно писмо на Маргрете Вестагер, еврокомисарят по конкуренцията, в което тя признава, че не всички страни имат идентичен потенциал за даване на помощи за бизнеса. Така да вземем за пример Германия и Франция са представлявали 77 % от общата помощ, предоставена на европейските жители при по-свободните правила за конкуренция, въведени по време на пандемията.

В проектопредложението се показва още, че Брюксел ще се стреми да сътвори Европейски върховен фонд доникъде на 2023 година, с цел да разреши на държавните управления на всички страни членки да отпускат финансова помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР