Европейският съюз планира да обучава до 15 000 украински военни

...
Европейският съюз планира да обучава до 15 000 украински военни
Коментари Харесай

ЕС планира да обучи 15 000 украински военни

Европейският съюз възнамерява да образова до 15 000 украински военни в подготвителна задача, целяща да поддържа Украйна в битката ѝ с съветските сили, които нахлуха на нейна територия, оповестява немското сп. " Шпигел ", съобщи Българска телеграфна агенция.

По информация на изданието страните от Европейски Съюз през последните седмици са се споразумели на работно равнище, че до 15 000 украински бойци би трябвало да преминат образование и спомагателна подготовка отвън Украйна допустимо най-бързо. Според дипломати, участващи в договарянията, 3000 украински бойци би трябвало да преминат профилирано образование, да вземем за пример тактическо бойно образование за командири или курсове за сапьори.

Плановете за задачата, които висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел предложи в края на август, би трябвало да бъдат утвърдени в средата на октомври. Досега обособени страни от Европейски Съюз са обучавали украинци в границите на двустранни планове. Например Бундесверът образова екипи в Германия за оръжейни системи, доставени от Берлин, като самоходната гаубица " Панцерхаубице-2000 " или зенитния танк " Гепард ". В момента на разнообразни места се образова спомагателен личен състав за тези и други немски системи.

Когато Европейски Съюз стартира задачата, която ще се назовава " Мисия на Европейския съюз за военна помощ ", дейностите на обособените страни ще бъдат обединени, което би трябвало да обезпечи по-добра съгласуваност. Между страните обаче е имало някои различия за детайлностите при планирането на задачата, отбелязва " Шпигел ". Полша е предложила да сътвори самобитен централен лагер за образование на украински военни покрай границата с Украйна. Според военни чиновници поляците са желали на процедура да образоват там цели бойни единици с бройка до батальон. Германия обаче се е оповестила срещу това. Според немската войска основаването на огромен подготвителен лагер в Полша ще отнеме доста време и той ще би трябвало да бъде предпазен от вероятно шпиониране от съветските секрети служби и от вероятни набези или саботажи.

В последна сметка е бил открит компромис на работно равнище. Предвижда се поляците да основат самобитен дребен щаб и да получат средства от Европейски Съюз за тази цел. Вместо централен подготвителен лагер се възнамеряват самостоятелни курсове за образование в страните от Европейски Съюз. Германия към този момент възнамерява свои курсове за образование посредством Бундесвера. Окончателните детайлности за задачата би трябвало да бъдат контрактувани в Брюксел идната седмица. Очаква се решението за плана да бъде взето на идващото публично съвещание на Съвета по външни работи на Европейски Съюз на 17 октомври, показва списанието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР