Европейският съюз отпусна безвъзмездна помощ от 610 милиона евро на

...
Европейският съюз отпусна безвъзмездна помощ от 610 милиона евро на
Коментари Харесай

До Будапеща за пет часа: ЕС даде на Сърбия €610 млн. за жп линията Белград-Ниш

Европейският съюз отпусна безплатна помощ от 610 милиона евро на Сърбия във вторник за построяването на скоростна железопътна линия, която ще свърже Южна Сърбия с Централна Европа.

Безвъзмездната помощ беше алегорично подписана във трен в наличието на еврокомисаря по разширението Оливер Вархей, който сподели, че помощта демонстрира, че Европейски Съюз извършва обещанието си да влага в стопанските системи на района на Западните Балкани, оповестява Ройтерс.

208-километровата жп линия би трябвало да свърже сръбската столица Белград с южния град Ниш. Общата стойност на плана е 2.7 милиарда евро.

Президентът Александър Вучич съобщи, че безвъзмездната помощ от Европейски Съюз е най-голямата, предоставяна в миналото на Сърбия, която до момента е получила общо 420 милиона евро от предприсъединителните фондове на Европейски Съюз.

" Сега Европейски Съюз ни дава 610 милиона евро като подарък ", сподели Вучич и добави, че новата железопътна линия ще разреши дистанцията от Ниш до унгарската столица Будапеща да се вземе за по-малко от пет часа.

Сърбия ще финансира плана с 525 милиона евро от бюджета си и ще вземе заеми от 1.1 милиарда евро и 550 милиона евро надлежно от Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, заяви Вучич.

" Днес честваме. Празнуваме партньорството сред Европейски Съюз и Сърбия. Празнуваме най-големия транспортен план, свързващ Сърбия с Европейски Съюз ", написа в " Туитър " еврокомисарят за разширението.

 Китайци ще строят автомагистралата сред Босна и Сърбия Китайци ще строят автомагистралата сред Босна и Сърбия

Вархей дойде за церемонията по подписването в Белград ден след завръщането на Вучич от Брюксел, където той договаря с албанският министър председател Албин Курти с посредничеството на Европейската комисия, за, написа Ройтерс.

След срещата Курти написа в " Туитър ", че двамата са се разбрали да одобряват и се чака идната седмица да стартират договаряния за практическото му приложение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР