Европейският съюз отправи критики към Москва заради влезлия в сила

...
Европейският съюз отправи критики към Москва заради влезлия в сила
Коментари Харесай

Европейският съюз критикува руския закон за медиите със статут на чуждестранен агент

Европейският съюз насочи рецензии към Москва поради влезлия в действие закон, съгласно който задгранични медии, работещи в Русия ще може да бъдат регистрирани като " задгранични сътрудници ", предадоха ТАСС и " Франс прес ".

В публикувано през днешния ден изказване на дипломатическата работа на Европейски Съюз се показва, че законът е в несъгласие с уговорките на Русия да съблюдава правата на индивида, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Това е нова опасност за свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация, както и следващ опит за свиване на пространството за самостоятелните гласове в Русия ", декларира външнполитическата работа на съюза.

Законът, остро подложен на критика също от " Хюман райтс уоч " и " Амнести интернешънъл ", задължава засегнатите от него медии да дават пред управляващите доклад за финансовото си положение и да заявяват в продуктите си, че са " задгранични сътрудници ".

Според съветски закон от 2012 година тези условия важаха до момента за неправителствените организации, само че в този момент се отнасят и за медии. Нарушителите подлежат на наказания.

В изказването си Европейската работа за външни връзки напомня, че позицията на Европейски Съюз за съветския закон за задграничните сътрудници е изразена ясно и от дълго време - той " ускорява рестриктивните мерки върху упражняването на фундаменталните свободи в Русия, гълтам дребния запас на неправителствените организации и потиска самостоятелното гражданско общество в страната ".

Подписаният през вчерашния ден от президента Владимир Путин закон е в отговор на условие на министерството на правораздаването на Съединени американски щати към американския клон на телевизионния канал " Раша тудей " ( " Русия през днешния ден " ) да се записва като " задграничен сътрудник ", означават организациите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР