Европейският съюз отмени своята мисия за наблюдение на изборите в

...
Европейският съюз отмени своята мисия за наблюдение на изборите в
Коментари Харесай

ЕС отменя мисията за наблюдение на изборите в Конго

Европейският съюз анулира своята задача за наблюдаване на изборите в Конго на 20 декември. От блокът обявиха, че няма да могат да разположат хора в цялата страна заради съображения за сигурност.

" Поради механически ограничавания, които са отвън контрола на Европейски Съюз, ние сме принудени да отменим задачата на Европейски Съюз за наблюдаване на изборите в Демократична република Конго (ДРК) ", гласи изказване на Европейски Съюз от сряда. " Мисията на Европейски Съюз планираше да разположи дълготрайни наблюдаващи в множеството провинции на ДРК, само че това към този момент не е допустимо ".

Говорителят на Европейски Съюз Набила Масрали сподели пред " Ройтерс " във вторник, че наблюдаващите на изборите към този момент са в Киншаса и е трябвало да бъдат ситуирани в цялата страна на 21 ноември, само че не са съумели да отидат от съображения за сигурност.

Напрежението нараства с наближаването на президентските, законодателните и районните избори във втората по величина страна в Африка, която също се бори да удържа голям брой въоръжени групи в своя богат на минерали източен район.
 Президентът на Конго желае мироопазващата задача на Организация на обединените нации да напусне страната по-скоро
Президентът на Конго желае мироопазващата задача на Организация на обединените нации да напусне страната по-скоро

Според него тя не е съумяла да овладее споровете в източната част на страната

Младежки деятел бе погубен във вторник с камъни по време на избирателен протест на опозицията в град Кинду. Опозиционните претенденти също показаха угриженост по отношение на честността на гласуването, като показаха нередности в интерес на ръководещата коалиция по време на регистрацията на гласоподавателите . От изборната комисия отхвърлиха обвиняванията.

Правителството на Конго съобщи, че съжалява за решението на Европейски Съюз и че е решено да организира транспарантни, свободни и приобщаващи избори. То остава готово да одобри други задачи за наблюдаване, се прибавя в изказване късно в сряда.

" Когато наблюдаващите на трябваше да бъдат ситуирани, управляващите започнаха да основават цяла поредност от проблеми, свързани с потреблението на сателитно съоръжение и да постановат други условия , които не разрешават на наблюдаващите да работят по сигурен и самостоятелен метод отвън Киншаса ", твърди европейски посланик, поискал анонимност.

Европейски Съюз разгласи, че изследва други благоприятни условия с конгоанските управляващи , в това число такава за поддържане на задача от изборни специалисти, които да следят изборния развой от столицата.
 Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение
Организация на обединените нации отстранява миротворци от задачата си в Конго заради обвинявания за принуждение

Мисията акцентира, че има нулева приемливост към " полова употреба и принуждение "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР