Европейският съюз, опасявайки се от политическа реакция в държавите-членки, вече

...
Европейският съюз, опасявайки се от политическа реакция в държавите-членки, вече
Коментари Харесай

ЕС вече не може да гарантира членство на Западните Балкани

Европейският съюз, опасявайки се от политическа реакция в държавите-членки , към този момент не може да се съгласи да даде гаранция за бъдещо участие на шестте балкански страни , на които в миналото бе дадено място в клуба, съгласно четирима дипломати и вътрешен документ, написа " Ройтерс ".

Декларация за среща на върха на водачите на Европейски Съюз и Балканите на 6 октомври е невисок миг в тактиката на Европейски Съюз за привличане на Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония в блока. Това съответствува с.

На срещата на върха Европейски Съюз възнамерява да повтори обещанието си, обещано преди 18 години , с цел да даде " своята недвусмислена поддръжка за европейската вероятност на Западните Балкани ", съгласно план на декларация от 11 септември, забелязан от " Ройтерс ".

Вече са преминати най-малко два кръга договаряния без единодушие , споделиха дипломати.

Държавите от Европейски Съюз няма да разкрият позициите си, само че богатите северни страни като Дания, Франция и Холандия се притесняват от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и неприятно ръководената миграция на източноевропейски служащи към Англия, която обърна доста британци против Европейски Съюз.

заради езиков спор.

Дори в случай че най-сетне се одобри някакъв език, неразположението отразява парализата в проекта на Европейски Съюз да построи " другарски кръг " от Украйна до Тунис , като предлага по-тесни връзки, търговия и помощ.

Вместо това Китай и Русия нахлуват с вложения и въздействие . През януари Сърбия бе първата европейска страна, получила китайски ваксини против COVID-19 за всеобща имунизация.
 Британия, Европейски Съюз и Запада в борба за Балканите против Русия и Китай
Британия, Европейски Съюз и Запада в борба за Балканите против Русия и Китай

Санкции против съперници, помощ от НАТО, присъединение към Европейски Съюз и да се избегне боен спор

Европейски Съюз също по този начин индиректно изостря напрежението в регион с 20 милиона души , споделят дипломати, тъй като балканските жители мечтаеха да се причислят към Европейски Съюз след етническите войни през 90-те години на предишния век, когато Югославия се разпадна.

Войските на НАТО ускориха патрулите си в Косово в понеделник покрай граничните пунктове, които бяха блокирани от локални сърби, ядосани от възбраната за влизане в страната на коли със сръбски номера.

Сърбия не признава декларацията за самостоятелност на Косово от 2008 година и стартира военни маневри покрай границата.

" Те би трябвало да се държат неприятно, с цел да бъдат видяни ", разяснява върховен посланик от Европейски Съюз в Брюксел, зает с политиката на Балканите.

" На Балканите има утежняване, което произтича от изгубения интерес към столиците на Европейски Съюз . "

Европейски Съюз и Съединени американски щати приканиха за успокоение и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартира тридневен тур до шестте балкански страни , с цел да покаже уговорката на изпълнителната власт на Европейски Съюз към района.
 Меркел: Европейски Съюз не би трябвало да измисля нови условия за участие на Западните Балкани
Меркел: Европейски Съюз не би трябвало да измисля нови условия за участие на Западните Балкани

Не единствено тъй като сили като Русия и Китай уголемяват въздействието си, само че и тъй като на Балканите напрежението непрестанно кипи

На първата си спирка в Албания фон дер Лайен сподели, че застава зад обещанието, че " бъдещето на Албания е в Европейски Съюз ".

Но доверието в Европейски Съюз е нарушено , изключително откакто Франция и Холандия краткотрайно стопираха процеса на разширение преди две години и България в този момент го блокира .

Косово и Сърбия се усещат разочаровани от Съединени американски щати , откакто бяха от тогавашния президент Доналд Тръмп да подпишат договорка за нормализиране на икономическите връзки, единствено с цел да стане ясно, че тя ще се провали.

Европейски Съюз не съблюдава обещанието си да позволи безвизово пътешестване за Косово .

Държавите, които поддържат разширението , в това число Австрия, Италия, Хърватия, Словения и балтийските страни, укоряват Германия и Франция за това, че не са принудили България да анулира ветото си .

Напредъкът на Албания също е спрян, тъй като е обвързван със Северна Македония в процеса на разширение.

" Докато има толкоз доста държави-членки , по една или друга причина, които считат, че не е вярно да се уголемява още повече общността на Европейски Съюз, тогава в действителност няма да стигнем до средата ", разяснява Джон О`Бренан, специалист по интеграцията на Европейски Съюз в университета Мейнут в Ирландия.
 Съединени американски щати желаят бързо Западните Балкани в Европейски Съюз и е неверно България да стопира РСМ
Съединени американски щати желаят бързо Западните Балкани в Европейски Съюз и е неверно България да стопира РСМ

Вашингтон упорства пред България за намиране на компромис, това е стратегически " многостранен въпрос, който визира всички "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР