Европейският съюз официално прие проблематичната директива за авторско право в

...
Европейският съюз официално прие проблематичната директива за авторско право в
Коментари Харесай

ЕС официално прие спорната директива за авторско право

Европейският съюз публично одобри проблематичната инструкция за авторско право в цифровия обединен пазар. Това се случи, откакто законопроектът мина със зелена светлина и при гласуването в Съвета на Европейски Съюз.

Общо 19 страни-членки, измежду които Франция, Германия и България, поддържаха директивата. Против нея гласоподаваха Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Финландия и Швеция. Белгия, Естония и Словения се въздържаха.

След приемането на директивата, държавите-членки ще имат 24 месеца да вкарат наредбите в нея в личното си законодателство. Припомняме, че два от членовете на проектозакона провокираха неодобрение измежду потребителите на интернет и най-много у софтуерните компании.

Според един от текстовете на директивата, новинарските агрегатори ще би трябвало да заплащат лиценз на издателите онлайн, когато разгласяват техни материали на платформите си. Без такса ще могат да се пускат само „ обособени думи или доста къси фрагменти “.

Липсва определение обаче какво тъкмо значи това. Според другия противоречив текст на директивата, платформите, чието наличие се генерира (и) от крайните консуматори ще би трябвало да лицензират всяка една творба, която потребителите биха могли да разгласяват на тях.

В случай, че в тях се появи наличие, нарушаващо нечие авторско право, уеб сайтът би носил наказателна отговорност. Това, съгласно критиците на директивата, ще докара до потреблението на филтри.

Софтуерите обаче вършат неточности, прибавят още те, и могат да бъдат употребявани и за други цели с изключение на опазването на интелектуалната благосъстоятелност.

Източник: Monitor
Снимка: Insurance Journal
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР