Европейският съюз обединява едва 5,6 на сто от жителите на

...
Европейският съюз обединява едва 5,6 на сто от жителите на
Коментари Харесай

Над 40% от туристите в ЕС идват от чужбина

Европейският съюз сплотява едвам 5,6 на 100 от жителите на Земята и се простира върху единствено 3 % от сушата, само че все пак през 2022 година е приел 45,8 на 100 от всички интернационалните туристи, сочат данни на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, оповестява Евростат.

Сред десетте топ дестинации в света са шест страни членки на Европейски Съюз - Франция, Италия, Испания, Германия, Гърция и Австрия.

Данните на Евростат демонстрират, че през 2022 година задграничните туристи в Европейски Съюз заемат 43 на 100 от всички нощувки в Общността. В 11 страни членки те доминират по отношение на локалните.

В три страни членки нощувките на задграничните туристи - от други страни от Европейски Съюз или от трети страни, са повече от 90 на 100 от всички туристи - Малта (92 на сто), Хърватия и Кипър (91 на 100 за всяка). Близо до тези равнища са Люксембург и Гърция със надлежно 86 и 84 на 100.

Чуждестранните туристи в Австрия, Словения, Португалия и Испания са били сред 60 и 70 на 100, а в България - 53 на 100.

В безспорни цифри най-вече нощувки от задгранични туристи са регистрирани в Испания (270 милиона) и Италия (201 милиона). Двете страни дружно съставляват към 40 на 100 от всички нощувки на непознати туристи в места за настаняване в Европейски Съюз.

Въпреки че привлекателността на дадена страна за непознатите туристи подтиква стопанската система на страната и способства за по-доброто схващане на нейната просвета, високата взаимозависимост от непознатия туризъм прави страната по-уязвима при положение на външни шокове като, да вземем за пример, естествени бедствия или пандемии, които нарушават интернационалната подвижност, показва Евростат.

Вътрешният туризъм в Европейски Съюз дава отговор за 57 на 100 от всички нощувки в места за настаняване през 2022 година, заключава европейската статистическа организация.

Информацията идва по случай днешния Световен ден на туризма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР