Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на правителство

...
Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на правителство
Коментари Харесай

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон стига!


Европейският съюз не трябва да прави нови отстъпки на държавно управление в Лондон, което потвърди, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако Брюксел въпреки всичко ги направи, това ще окуражи и още доста други мошеници в Европа.

Коментар на Артър Съливан

Ден преди заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович да разгласи новите оферти от страна на Брюксел, английският министър Дейвид Фрост, който дава отговор за Брекзит, съобщи, че всяко деяние с изключение на цялостното пренаписване на протокола, ще докара до задействането на член 16. А той разрешава на Англия да анулира действието на документа.

Това от своя страна би довело до повреждане на сред Лондон и Брюксел. А идната разумна стъпка е комерсиална война. Европейски Съюз не би трябвало да се опасява от тази вероятност. Премиерът Борис Джонсън рискува до прекаленост. Ако неговото твърдо про-Брекзит държавно управление продължи с тези игрички, Европейски Съюз би трябвало да каже “стига ”.

Смяташе ли Борис Джонсън въобще да съблюдава съглашението?
Редакцията предлага
Правителството на Джонсън няма никаква легитимност да приказва за Северна Ирландия. По време на акцията за Брекзит тя съвсем не бе споменавана от тези, които бяха за овакантяване на Европейски Съюз. Самият Джонсън прояви потресаващо незнание, сравнявайки границата с Ирландия с границите сред другите квартали в Лондон.

Когато Тереза Мей беше министър председател, а Джонсън подхващаше разнообразни маневри, с цел да заеме мястото ѝ, той съумя да изманипулира наивниците от северноирландската Демократична юнионистка партия като им даде обещание да бъде техният избавител. Но когато реализира съглашение с ирландското държавно управление през 2019 година, което по-късно се трансформира във въпросния протокол, регулаторната граница бе сложена в Ирландско море. Решение, което от позиция на юнионистите бе надалеч по-нежелано от това, което Мей беше предложила, и което Джонсън трагично отхвърли.

Съмнително е дали английският министър председател въобще е възнамерявал да се придържа към съглашението. Последиците от Брекзит стартират да нанасят вреди на Англия. предизвикаха съществени провали. На фона на това развиване превръщането на протокола в главно полесражение на продължаваща “битка ” с Европейски Съюз е потребна тактичност за отклонение на вниманието. Представянето на Европейския съюз като бюрократична и неспособна на взаимни отстъпки конструкция се приема добре от гласоподавателите.

И най-важното – то слага Европейски Съюз в ролята на провинен. Защото колкото и зле да наподобява обстановката след Брекзит, Лондон непроменяемо вижда казуса в Европейски Съюз, а не в самия Брекзит.

Лондон явно не се интересува от Северна Ирландия

Недоволството на държавното управление в Лондон няма нищо общо със. Защото то от дълго време е демонстрирало, че нито схваща, нито се интересува от ситуацията в Северна Ирландия и от това по какъв начин Брекзит наруши тамошното нежно равновесие.

Европейски Съюз също е допускал неточности, най-лошата от които е решението да задейства член 16-ти по време на разногласието за имунизациите по-рано тази година. Решение, което беше анулирано незабавно след ужасената реакция на ирландското държавно управление.

Артър Съливан

Готовността на Европейски Съюз да промени Протокола за Северна Ирландия също е знак, че той е неефикасен, въпреки че Англия не предприе никакви стъпки, с цел да може той да проработи. И въпреки всичко Шефчович направи нещо, което Джонсън и компания не съумяха: ангажира се с проблемите на хората в Северна Ирландия. Предложените промени за облекчение на трафика от артикули посредством понижаване на бюрокрацията бяха плод на обширни съвещания и се приветстваха от бизнеса.

Европейски Съюз не може да си разреши повече отстъпки

Европейският съюз не може да си разреши повече отстъпки, тъй като те биха означавали сериозен риск за мястото на Ирландия в общия пазар. И биха се отразили съдбовно върху репутацията на Европейски Съюз като бранител на ползите на своите страни членки.

Брюксел не трябва да прави нови отстъпки пред държавно управление в Лондон, което потвърди, че е непостоянно, ненадеждно и двулично. Ако Европейски Съюз въпреки всичко ги направи, това ще окуражи доста други мошеници в Европа.

Проблемът не е в протокола, нито в Европейски Съюз, нито в Ирландия. Проблемът е в самия Брекзит. Тези, които подкрепяха отдръпването на Англия от Общността, в никакъв случай няма да признаят това, само че Европейски Съюз не трябва да им оказва помощ да отхвърлят действителността.

*****

Разгледайте и това видео на Дъждовни води:
Когато ги няма българите и румънците
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР