Европейският съюз направи кратко изявление по повод инцидентите в Сърбия,

...
Европейският съюз направи кратко изявление по повод инцидентите в Сърбия,
Коментари Харесай

ЕК за Сърбия: Право на мирен протест, но и обезпечаване на реда

Европейският съюз направи малко изказване във връзка случаите в Сърбия, при които се стигна до конфликти сред протестиращи и полиция в Белград. От Брюксел обявиха, че „ отбраната на живота и здравето на хората би трябвало да бъдат от предпочитано значение ”, а отговорности на държавното управление на Сърбия е да реши, какви ограничения да бъдат въведени на база на научни и епидемиологични данни.
По отношение на самите митинги, Европейската комисия повтори, че правото на кротичък митинг е от значително значение за демократичното общество.
Рестриктивните ограничения не трябва да нарушават главните права и свободи и би трябвало да бъдат лимитирани във времето до интервала, в който това е неотложно. Същото се отнася и за правото на кротичък митинг. Същевременно публичният ред би трябвало да бъде обезпечен, съобщи Ана Писонеро – представител на комисията по разширение.
Припомняме, че поради покачвания брой на инфектирани с ковид сръбското държавно управление вкара още веднъж полицейски час от петък до понеделник, както по време на изключителното състояние в страната. Президентът Александър Вучич съобщи, че към 4 000 души са в лечебни заведения с COVID-19, а медицинските заведения в столицата Белград са съвсем цялостни.
Обявените проекти провокираха демонстрации, проведени от натрупа опозиционни партии, като най-радикалните участници в тях пробиха полицейските кордони, съумяха да влязат в залата на сръбския парламент, изгориха три полицейски коли и няколко контейнера за отпадък. Полицията употребява сълзотворен газ и друга специфична техника, с цел да разпръсне протестиращите.
Вижте още:
Бунт против новите ограничения за ковид в Сърбия, пердах с полицията и навлизане в Народното събрание (ВИДЕО)
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР