Европейският съюз наложи санкции на до 20 високопоставени служители в

...
Европейският съюз наложи санкции на до 20 високопоставени служители в
Коментари Харесай

ЕС включи в черен списък 20 високопоставени служители на Беларус

Европейският съюз наложи наказания на до 20 високопоставени чиновници в Беларус , обвинени в измами и принуждение над митинги, и евентуално в избран миг президентът Александър Лукашенко ще бъде включен в листата , обявиха външните министри на блока, оповестява АП.

" Имаме общо единодушие за това по какъв начин ще бъде структуриран описът и кой ще бъде, повече или по-малко, в листата ", съобщи министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек пред кореспонденти на среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Берлин.

Техническите характерности, които вземат участие в законното завършване на листата обаче, няма да бъдат подготвени най-малко още една седмица .

На въпрос дали президентът на Беларус ще бъде обиден от възбрана за пътешестване и заледяване на активи, Петричек отговори, че счита, че " Лукашенко би трябвало да бъде в листата . Въпросът е дали на първия стадий или на по-късен стадий, в случай че няма прогрес . "

Литовският външен министър Линас Линкявичус се съгласи, че Лукашенко би трябвало да бъде в листата в този момент, само че той призна, че може да има " тактически аргументи ", в този момент да е отвън него.

Литва показа собствен личен лист със 118 чиновници .

Някои страни избират еволюционен метод , който би засилил натиска посредством последователно прибавяне на повече имена , в случай че Лукашенко не успее да влезе в диалози с опозицията.

На срещата в Берлин, Гърция и Кипър желаят наказания против Турция , преди да се съгласят на ограниченията против Беларус.

Руският президент Владимир Путин изясни в четвъртък, че Лукашенко го е помолил за полицейска помощ , в случай че митингите там станат бурни, само че към момента не вижда такава потребност.

Линкявичус разяснява, че " не можем да изключим това настъпление " и че Европейски Съюз също би трябвало да изпрати ясно предизвестие към Русия .
 Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили Обновена
Путин: Лукашенко изиска да му помогнем с полицейски сили

Но Русия не вижда потребност да употребява съветски сили в Беларус, а и обстановката се нормализира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР