Европейският съюз налага от утре, 10 ноември, мита върху вносни

...
Европейският съюз налага от утре, 10 ноември, мита върху вносни
Коментари Харесай

ЕС налага мита за вносни американски стоки

Европейският съюз постанова от на следващия ден, 10 ноември, мита върху вносни артикули от Съединени американски щати на стойност 4 милиарда $, оповестява Ройтерс. Мерките се вземат в отговор на американските дотации за самолетостроителя „ Боинг”, обявиха европейски дипломати. Повечето страни в евроблока поддържаха налагането на митата - последният поврат в трансатлантическата комерсиална сага, която обгръща 16 години и четирима американски президенти.

Макар резултатите от президентските избори да демонстрираха победа за претендента на Демократическата партия Джо Байдън, републиканецът Доналд Тръмп ще остане президент до 20 януари и има опция да усили размера на американските мита за Европа, които бяха наложени в отговор на дотациите за „ Еърбъс”.

Брюксел преглежда личните си мита, утвърдени от Световната комерсиална организация предишния месец, като значим „ лост” в договарянията за преустановяване на спор, почнал през 2004 година През октомври 2019 година Вашингтон наложи мита върху самолетите на „ Еърбъс” и други артикули от Европа – от сирене до маслини и уиски.

Вашингтон твърди, че няма правно съображение за митата на Европейски Съюз, защото главните дотации за „ Боинг” са анулирани. Европейски публични представители обаче настояват, че само Световната комерсиална организация може да вземе решение за спазването на разпоредбите. И двете страни взаимно се упрекват, че не са се подчинили на решенията на СТО, само че се очевидно са решени да подсилят позициите си на фона на евентуални договаряния.

Европейските мита ще обиден освен американските самолети, само че и частите за тях, плодове, ядки и друга земеделска продукция, портокалов сок и някои алкохолни питиета, както и за строително съоръжение и даже маси за рулетка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР