Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай за

...
Европейският съюз може да стане толкова зависим от Китай за
Коментари Харесай

ЕС рискува да развие прекомерна зависимост към китайските батерии

Европейският съюз може да стане толкоз подвластен от Китай за литиево-йонни акумулатори и горивни кафези до 2030 година, колкото беше подвластен от Русия за сила преди войната в Украйна. Това терзание е записано в документ, с който разполага Reuters, и който ще бъде в основата на полемиките за икономическата сигурност на Европа по време на срещата на водачите на Европейски Съюз в Гранада, Испания, на 5 октомври. Там се показва, че би трябвало да се подхващат строги ограничения, с цел да се избегне следващата взаимозависимост на Блока.

Притеснени от възходящата световна самонадеяност и икономическа тежест на Китай, водачите ще обсъдят предложенията на Европейската комисия за понижаване на риска Европа да бъде прекомерно подвластна от Китай и нуждата от диверсификация към Африка и Латинска Америка.

В него се споделя, че заради непостоянния темперамент на възобновимите енергийни източници, Европа ще има потребност от способи да съхранява сила, с цел да реализира задачата си за нулеви чисти излъчвания на въглероден диоксид до 2050 година

Това внезапно ще увеличи търсенето ни на литиево-йонни акумулатори, горивни кафези и електролизатори, което се чака да се умножи сред 10 и 30 пъти през идващите години “, се споделя в документа, направен от испанското председателство на Европейски Съюз.

Въпреки че Блокът има мощна позиция в междинните и монтажните етапи на производството на електролизатори, с повече от 50% световен пазарен дял, той разчита в огромна степен на Китай за горивни кафези и литиево-йонни акумулатори, които са от решаващо значение за електрическите транспортни средства.

Без използване на строги ограничения европейската енергийна екосистема може да развие взаимозависимост от Китай до 2030 година от друг темперамент, само че с сходна на остротата, която имаше от Русия преди нахлуването в Украйна “, се споделя в него.

Според Европейската комисия през 2021 година, годината преди съветската инвазия в Украйна, Европейски Съюз е получавал от Русия над 40% в общото си ползване на газ, 27% от вноса на нефт и 46% от вноса на въглища.

Прекратяването на множеството покупки на сила от Русия провокира потрес в цените на силата в Европейски Съюз и скок при потребителската инфлация, принуждавайки Европейската централна банка да увеличи внезапно лихвените проценти – ход, който ограничи икономическия напредък.

Литиево-йонните акумулатори и горивните кафези не са единствената област на накърнимост на Европейски Съюз, се споделя в документа на испанското председателство.

„ Подобен сюжет може да се развие в пространството на цифровите технологии “, се споделя в документа.

Прогнозите демонстрират, че търсенето на цифрови устройства, като датчици, дронове, сървъри за данни, съоръжение за предпазване и мрежи за предаване на данни, ще нарасне внезапно през това десетилетие. “

Европейски Съюз има релативно мощна позиция в последната, само че демонстрира обилни недостатъци в другите области “, се споделя в него.

До 2030 година тази задгранична взаимозависимост може съществено да попречи на повишението на продуктивността, от което европейската промишленост и секторът на услугите се нуждаят незабавно. Това може да попречи и на модернизацията на селскостопанските системи, които са от значително значение за справяне с изменението на климата, се споделя в отчета.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР