Европейският съюз може да изисква от държавите членки да запълват

...
Европейският съюз може да изисква от държавите членки да запълват
Коментари Харесай

ЕС обмисля да изисква от страните-членки да запълват газовите си хранилища пред всеки зимен сезон

Европейският съюз може да изисква от страните членки да запълват складовете си складове с природен газ преди всяка зима, с цел да подкрепят за повишението на запасите и с цел да се оправят с спиранията на доставките, демонстрира проектодокумент на Европейска комисия, представен от БНР.

Европейските цени на газа скочиха към края на предходната година до рекордно високи равнища, защото лимитираното предложение се сблъска с възходящото търсене, подхранвано от икономическото възобновяване от коронавирусната пандемия. Цените остават сравително високи на фона на опълчването сред Украйна и Русия, защото последната е най-големият снабдител на газ в Европа.

На 2-ри март Европейската комисия ще предложи стъпки, които да създадат европейската енергийна система по-устойчива против шокове в доставките или скокове на цените.

" Комисията предлага законово условие към страните членки да подсигуряват минимално равнище на предпазване на природен газ до 30 септември всяка една година ", се споделя в план на документ на Комисията.

Европейска комисия показва, че е малко евентуално фирмите да съхраняват задоволително газ единствено въз основа на пазарните тласъци, защото се чака цените на синьото гориво да останат високи най-малко до края на актуалната година.

Предложението, което обаче може да се промени преди неговото издание, също по този начин прикани членките на съюза да дефинират минимални равнища за компании, притежаващи складови уреди на тяхна територия, като в документа се показва, че държавните управления могат да предложат финансови тласъци за това.

Фирмите са склонни да попълнят газовите складове отвън зимния отоплителен сезон, защото цените на едро и търсенето на газ нормално спадат през летния сезон. Това обаче не се случи предходната година, а европейските газови складове сега са запълнени на към 32% спрямо към 40% по същото време преди година.

Европейски Съюз внася към 90% от газа, който употребява, като почти 40% от доставките са от Русия.

Правителствата в множеството от 27-те страни членки на Европейски Съюз към този момент са въвели ограничения за предотвратяване на потребителите от възходящите сметки за сила, в това число понижаване на налозите и дотации за семейства с ниски приходи.

В документа на Комисията се показва, че трайното решение, което би лимитирало излагането на страните на по-големи разноските за импорт на изкопаеми горива, е вложението във възобновима сила и понижаване на потреблението на сила посредством саниране на здания или потребление на по-енергийно ефикасни промишлени процеси, както е планувано в границите на задачите на Европейски Съюз по отношение на изменението на климата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР