Европейският съюз иска да има съгласуван европейски кандидат, който да

...
Европейският съюз иска да има съгласуван европейски кандидат, който да
Коментари Харесай

ЕС иска единна кандидатура за нов шеф на МВФ

Европейският съюз желае да има координиран европейски претендент, който да размени Кристин Лагард отпред на Международния валутен фонд, съобщи в понеделник пред Ройтерс почитан представител на Европейски Съюз, съобщи БНР.

МВФ ще би трябвало да заемни госпожа Лагард, откакто през предходната седмица тя беше номинирана за идващ президент на Европейската централна банка, като нейният мандат ще стартира през ноември след  завършек на мандата на сегашния шеф на ЕЦБ Марио Драги.

" Сред европейските страни има мощно предпочитание да бъде утвърден обединен претендент ", съобщи формалният представител при изискване за анонимност преди среща на финансовите министри от еврозоната в понеделник (Еврогрупата), на която евентуално ще бъде разискван импровизирано този въпрос.

Източникът на Ройтерс уточни, че президентът на Еврогрупата Марио Сентено е измежду тези, които работят по този въпрос, дружно с Финландия, която понастоящем е ротационен ръководител на Европейския съюз.

Друг неназован формален представител съобщи, че някои страни от Европейски Съюз желаят претендент от страна-членка на съюза - алтернатива, която би могла да изключи вероятни английски претенденти за поста, защото Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз в края на октомври.

В редица медийни изявления шефът на Английската централна банка Марк Карни се загатва много постоянно като един от вероятните претенденти за идващ началник на МВФ.

Въпреки че е роден и израснал в Канада, Марк Карни, който също по този начин беше преди време и шеф на Канадската централна банка, има английски и ирландски паспорти в допълнение към канадското му поданство.

Въпросът обаче не е включен в формалния дневен ред на срещата на Еврогрупата в понеделник, защото самият МВФ към момента не е разкрил процедурата за нов ръководещ шеф.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР