Европейският съюз и Русия са се договорили за транзит на

...
Европейският съюз и Русия са се договорили за транзит на
Коментари Харесай

ЕС и Русия се споразумяха за транзит на стоки към Калининградска област

Европейският съюз и Русия са се договорили за пренос на товари в Калининградска област, оповестява вестник " Известия ", като се базира на високопоставени източници от съветската страна.

" Европейският съюз и Русия се споразумяха за директното прекосяване на товари в Калининградска област. Брюксел е дал документ, който " изцяло удовлетворява " Москва ", се споделя в известието.

Според източника договарянията по окончателния документ сред Брюксел и Вилнюс не престават от няколко седмици.

" В този документ се споделя, че придвижването на артикули сред съветските субекти не може да бъде ограничавано. Това значи, че всички артикули, предопределени за района, ще бъдат извадени по изключение от описите със наказания. Говорим както за железопътен, по този начин и за авто пренос ", споделя осведомен източник, представен в отчета.

На 18 юни Литовските железници стопираха преноса на редица артикули, обект на глобите на Европейски Съюз в Калининград. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Литва работи нападателно и минава границите на неприятелското отношение. Посланикът на Европейски Съюз Маркус Едерер беше извикан в Министерството на външните работи, а съветската страна изиска преносът да бъде обновен неотложно, в противоположен случай ще последват ответни ограничения. Литовските управляващи отхвърлят да са нарушили съглашението за пренос и настояват, че единствено ползват глобите на Европейски Съюз, а президентът Гитанас Науседа съобщи, че Вилнюс няма да прави отстъпки.

По-късно обаче губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов съобщи, че са се появили сведения за желанието на Европейската комисия да съблюдава уговорките си и да не попречва преноса, и че се чака дипломатическо решение на въпроса. Източник от Европейската комисия съобщи пред РИА Новости, че Европейска комисия е в стеснен контакт с литовските управляващи по отношение на преноса на артикули към Калининград и ще даде спомагателни инструкции според от развиването на обстановката./БГНЕС

Калиниград / Русия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР