Европейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)

...
Европейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)
Коментари Харесай

Притиснат между Русия и Китай, ЕС протяга ръка към АСЕАН

Европейският съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) ще проведат първата си среща на върха през днешния ден, за задълбочаване на икономическите връзки, като европейските водачи упорстват за корав, общ език, сериозен към Русия, оповестява " Евроактив ".

Лидерите на 27-те страни от Европейски Съюз и девет от десетимата водачи на АСЕАН са поканени на честване на 45 години дипломатически връзки. Мианмар, ръководен от военна хунта, е изключен от срещата. Останалите членове на АСЕАН са Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Лидерите са подготвени да обсъдят области на бъдещо съдействие, в това число търговия, зелен и дигитален преход и опазване на здравето. Двата блока към този момент подписаха съглашение, което разрешава на техните самолетни компании да уголемяват услугите по-лесно.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има намерение да отдели 10 милиарда евро обществени средства до 2027 година за вложения в планове в АСЕАН, като да вземем за пример във възобновима сила и стабилно земеделие.

" Виждаме огромно търсене в района за диверсифициране на техните източници на вложения и работа с надеждни сътрудници ", съобщи чиновник на Европейски Съюз за района.
 Китай предизвести страните от АСЕАН да не позволяват да са шахматни фигури
Китай предизвести страните от АСЕАН да не позволяват да са шахматни фигури

Регионът бил пред риск да бъде " прекроен от политически фактори "

Европейски Съюз желае да разшири комерсиалните си връзки оттатък споразуменията си за свободна търговия със Сингапур и Виетнам и договарянията с Индонезия.

Европейският съюз упорства за изказване, в което войната в Украйна да бъде разказана като акт на експанзия от страна на Русия. Представител на Европейски Съюз уточни, че блокът е доста позитивен по отношение на вероятностите за сходна дефиниция, само че в същото време призна, че задачата не е лесна.

Необходимо е европейците да се свържат още веднъж с АСЕАН - една от най-динамичните зони в света, означи френското президентство.

Европейски Съюз упражни дипломатически напън за активизиране на световен фронт против Москва, защото съветската инвазия оказа икономическо и политическо влияние в целия свят.

Сингапур наложи наказания на Москва, до момента в който при гласуването в Организация на обединените нации през октомври Лаос, Тайланд и Виетнам се въздържаха да осъдят анексирането на украински райони от Русия.

Миналия месец водачите на страните от Групата на Г-7 се съгласиха на среща, управлявана от страната член на АСЕАН Индонезия, че " множеството членове " осъждат войната.
 Съединени американски щати оповестиха
Съединени американски щати оповестиха " нова епоха " в връзките си с АСЕАН

Началото бележи първата среща на върха във Вашингтон с водачи от Асоциацията

Различните възгледи доведоха до остри разногласия за дефинитивна декларация. Представител на Европейски Съюз уточни, че в последна сметка Брюксел е удовлетворен, че е изпратил " кристално ясно обръщение " за нуждата от ценене на суверенитета и независимостта на Украйна.

Докато Европа упорства за по-твърд отговор на Русия, над срещата е " щръкнал " още един международен колос - Китай.

Претенциите на Пекин по отношение на Южнокитайско море го изправиха против някои прилежащи страни и провокираха опасения в Европа по отношение на комерсиалните потоци през основната световна транспортна артерия.

Китай обаче остава най-големият търговски сътрудник за АСЕАН и мнозина в района се тормозят да се дистанцират от своя великански комшия.
 Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, с цел да подчини Русия и Китай
Лавров: Западът милитаризира Югоизточна Азия, с цел да подчини Русия и Китай

Руският външен министър укори дейностите на Съединени американски щати в района

Европейски Съюз се стреми да се показа като благонадежден сътрудник за динамичните стопански системи на Югоизточна Азия на фона на възходящото съревнование сред Пекин и Вашингтон .

Европейски Съюз и АСЕАН са третият по величина търговски сътрудник между тях. Европа гледа на района като на основен източник на първични материали, заради което желае да усили достъпа му до своите процъфтяващи пазари.

Държавите от Европейски Съюз желаят да диверсифицират основните вериги за доставки надалеч от Китай, защото войната в Украйна открои уязвимостта на Европа.

10-те милиарда евро за района в границите на тактиката на Европейски Съюз значително са замислени като противотежест на щедростта на Китай.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР