Европейският съюз губи битката с големите технологични компании за осигуряване

...
Европейският съюз губи битката с големите технологични компании за осигуряване
Коментари Харесай

ЕС губи битката с големите технологични компании заради тромави процедури

Европейският съюз губи борбата с огромните софтуерни компании за обезпечаване на конкурентна среда, тъй като прекомерно постепенно вкарва нови правила за тях. Междувременно корпорации като Гугъл и Фейсбук употребяват това време, с цел да пречупят конкуренцията. Това са заключенията от последния отчет на Европейската счете палата, представени от Financial Times. Документът преглежда напъните на Европейски Съюз да обезпечи конкуренция в софтуерния бранш в последното десетилетие.

Тази година се навършват 10 години откогато Брюксел започва първото си антимонополно следствие против Гугъл, което докара до санкция от 2,4 милиарда евро. Тази санкция обаче и до ден сегашен се апелира пред Европейския съд.

Анализът на инспекторите от Сметната  палата демонстрира, че следствията в корист с господстващо състояние лишават прекомерно дълго време, при което санкциите се постановат едвам откакто водещите софтуерни компании към този момент са съумели да заличат конкуренцията. „ Европейската комисия сега не разполага с принадлежности, които да й разрешават да реагира превантивно на проблемите в цифровия бранш “, се споделя в отчета.

Настоящите критерии, които Европейски Съюз употребява за дефиниране на корист с господстващо състояние на пазара на софтуерни услуги не са задоволителни, с цел да се оцени равнището на конкуренцията. В цифровите пазари компании като Amazon могат да употребяват огромния брой консуматори, с цел да откриват несправедливи условия по отношение на конкуренцията. Европейски Съюз не е квалифициран да се оправи с компании, които се разрастват прекомерно бързо, се споделя в разбора.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер към този момент съобщи, че би трябвало да се вкарат повече правила, с цел да се обезпечи обективна конкуренция.  

Напрежението сред огромните софтуерни компании като Гугъл, Фейсбук, Amazon и Apple от една страна и Европейски Съюз от друга пораства в навечерието на въвеждането на новите правила за цифровите услуги (Digital Services Act), чийто първи вид би трябвало да бъде показан в края на годината. Очаква се водещите корпорации да бъдат принудени да споделят информация със своите по-малки съперници и може им бъде неразрешено да промотират своите услуги на личните си платформи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР