Европейският съюз готви нова директива, наречена Право на поправка. Тя

...
Европейският съюз готви нова директива, наречена Право на поправка. Тя
Коментари Харесай

ЕС може да сложи край на монопола за ремонт на електроуреди и дори смарфони

Европейският съюз готви нова инструкция, наречена " Право на корекция ". Тя се състои от серия оферти на министрите на околната среда от Европейски Съюз, които ще задължат производителите да вършат електроуредите " по-дълготрайни " и по-лесни за ремонт, съобщи БГНЕС.
Предложенията се отнасят до осветителни тела, тв приемници и огромни домашен електроуреди. Те ще лимитират продажбата на артикули, които не могат да се разглобяват, нямат аварийни елементи или указания за ремонт.
Производителите считат, че препоръчаните правила са прекомерно строги и в случай че бъдат признати, ще спрат развиването на нововъведенията. Природозащитни групи пък настояват, че новите правила ще допринесат за намаляването на въглеродните излъчвания. А потребителски организации се оплакват на Европейската комисия, че компаниите производители постановат монопол върху процеса на ремонт като упорстват, че избрани уреди могат да бъдат ремонтирани единствено от тях или от фирмени сервизи.
Според Европейското бюро по околна среда " тази процедура лимитира достъпа на самостоятелните техници до аварийни елементи и информация, което понижава опциите за ремонт и усилва цената му ". Бюрото упорства в директивата да бъдат включени и други артикули, измежду които смарт телефони и принтери.
Статистиката сочи, че сред 2004 и 2012 година процентът на огромните домашен електроуреди в Европейски Съюз, които са се развалили окончателно 5 години след покупката им, е скочил от 3,5% на 8,3%. 10% от всички пералните машини, които са били изхвърлени от семействата в Общността, са под 5 години.
Друго изследване демонстрира, че поради излъчванията въглероден двуокис, които се отделят при производството, перална машина за 20 години ще генерира 1,1 тона по-малко въглероден двуокис, в сравнение с модел, който се поврежда бързо и бъде сменян с нов.
Потребителски групи упорстват уредите да се създават по този начин, че да могат да се ремонтират и да се разглобяват напълно, аварийни елементи за тях да се продават свободно, а инструкциите за ремонт да се дават на потребителя още сега на покупката. Производителите обаче се притесняват, че поправки от неквалифицирани лица могат да повредят уредите и да ги създадат рискови за прилагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР