Европейският съюз (ЕС) заяви, че може да наложи санкции на

...
Европейският съюз (ЕС) заяви, че може да наложи санкции на
Коментари Харесай

ЕС: Турция да се въздържа от провокации в Източното Средиземноморие, иначе – санкции


Европейският съюз ( Европейски Съюз ) съобщи, че може да наложи наказания на Турция поради „ провокации и напън “ към Гърция по отношение на енергийните запаси и морските граници.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Анкара „ да се въздържа от едностранни дейности “ в Източното Средиземноморие. Тя приказва след срещата на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, съобщи БГН Европейски Съюз , базирайки се на Би Би Си.

По-рано Турция и Гърция сътвориха военна гореща линия, с цел да се опитат да понижат риска от конфликти в района.

Напрежението се увеличи по-рано тази година, когато Турция изпрати транспортен съд в противоречив регион за търсене на евентуално богати залежи на петрол и газ.

Фон дер Лайен съобщи пред публицисти, че Европейски Съюз желае „ позитивни и градивни връзки с Турция и това би било също и в полза на Анкара “. “Но това ще работи единствено в случай че провокациите и натискът спрат ”, сподели тя. „ Следователно чакаме Турция занапред да се въздържа от едностранни дейности. В случай на сходни възобновени дейности от Анкара, Европейски Съюз ще употребява всички налични принадлежности и благоприятни условия. Имаме куп принадлежности, които можем да използван неотложно “, сподели тя.

След късното си съвещание членовете на Европейски Съюз се съгласиха да преразгледат държанието на Турция през декември и да наложат наказания, в случай че „ провокациите “ не бъдат спрени.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, съобщи в Туитър след срещата: „ Европейски Съюз насочва очевидна опасност за наказания против Турция , в случай че тя продължи да нарушава интернационалното право. “

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Европейски Съюз предлага на Турция по-близки връзки в региона на търговията и други области, само че поддържа опасността от наказания, в случай че напрежението в Средиземно море не се потуши.

Европейският съюз и Турция от дълго време поддържат нежни връзки. Турция е дълготраен претендент за участие в Европейски Съюз , само че напъните са в застой. Лидерите на Европейски Съюз разкритикуваха резултатите на Турция по отношение на правата на индивида и върховенството на закона, изключително след несполучливия боен прелом през 2016 година

Въпреки напрежението Турция остава значим сътрудник за Европейски Съюз. Страната е хазаин на милиони мигранти и подписа съглашение с Европейски Съюз , което ограничи броя на идващите в Гърция.

И Гърция, и Турция са членове на НАТО, само че имат история на гранични разногласия и искания за морски права.

Напрежението се разпали през август, когато Анкара изпрати проучвателен транспортен съд в регион на юг от гръцкия остров Кастелоризо, за който претендират Гърция, Турция и Кипър. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР