Европейският съюз (ЕС) вече има своя нов председател на Европейската

Европейският съюз (ЕС) вече има своя нов председател на Европейската ...

Николай Майстер: Промени в директорските бордове – не заради паритета на половете.


Европейският съюз (ЕС) вече има своя нов председател на Европейската комисия (ЕК) в лицето на Урсула фон дер Лайен, като вече започнаха да се очертават все по-ясно политиките, към които ще се стреми лидерът на обединена Европа. Част от тези политики са насочени към екологията, кръговата икономика, ограниченията за пластмасови изделия, което неминуемо ще даде отражение и върху пазарите. Във всички случаи все още е трудно да се прецени какви точно ще са реакциите на фондовите борси, каза изпълнителният директор на Intercapital Markets Николай Майстер, който коментира темите в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.Още по тематаПовече жени в ръководството на ЕС? Не очаквайте прекалено много!Над 100 млн. жени по света може да загубят работата си заради автоматизациятаЕЦБ дава стипендия на жени, за да стимулира разнообразието на половете

„Все още не съм видял с какво ще заменим пластмасовите изделия. Ако трябва да заменим найлоновите торбички с хартиени, еколозите най-вероятно пак няма да са много доволни от отсичането на повече дървета. Всяка промяна оказва влияние на друго място“, посочи той.

Според инвестиционния посредник създаването на индекс с компании, които имат нулев въглероден отпечатък, се диктува от нуждите на обществото и пазарите, а не толкова от някаква нова визия на ЕС.

„Разходите за приключване на сделки са едно поле на огромна неефективност на европейско ниво. Ако се подобри или се консолидира бизнеса, най-вероятно ще има много положителни ефекти за инвеститорите“, смята експертът.

Майстер коментира и намерението на Фон дер Лайен за равнопоставеност в директорските бордове на компаниите в ЕС.

„Трябва да се стимулира правото на избор, независимо дали става въпрос за мъже или жени. Ако някой реши да си остане вкъщи, за да си гледа детето, без значение дали това е майката или бащата, той да е свободен да може сам да реши“, заяви Николай Майстер.

По думите му  обаче, ако трябва да се правят промени в ръководството на собствената компания, то решението ще бъде взето в интерес на поставените цели, а не в името на паритет между половете.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.гледано: 65   Още видеоРейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 50 гласа

Източник: investor.bg