Европейският съюз (ЕС) ще преведе на Полша първите 5 млрд.

...
Европейският съюз (ЕС) ще преведе на Полша първите 5 млрд.
Коментари Харесай

ЕС размрази 5 млрд. евро за Полша след обещание за връщане на върховенството на закона

Европейският съюз (ЕС) ще преведе на Полша първите 5 милиарда евро от замразените средства за страната, заяви Асошиейтед прес.

Новината пристигна, откакто през 2021 година Брюксел замрази средствата за Полша поради политики на предходното държавно управление на партията " Право и правдивост " (ПиС). То на Съда на Европейски Съюз през юли същата година.

Според решението Полша би трябвало да разпусне Дисциплинарната камара към Върховния съд с претекста, че тя подкопава независимостта на правосъдната система и упражнява политическо въздействие върху съдиите.

Размразената сума е по програмата за подкрепяне на енергийна самостоятелност, която цели да помогне на страните от Европейски Съюз да се възстановят от енергийната рецесия, последвала съветското навлизане в Украйна при започване на 2022 година, и да понижат зависимостта си от съветските изкопаеми горива.

Решението на Брюксел пристигна след среща в петък сред новия полски министър председател Доналд Туск и Урсула дон дер Лайен . Правителството на Туск се застъпва за върховенството на закона и дава обещание да го възвърне.

" Знаем, че върховенството на закона е доста значимо. Става дума за нашето място в Европа. Става дума за общите ни полезности ", сподели Туск. Той добави, че полските юристи, прокурори, съдии и жители в никакъв случай не са се съгласявали в Полша да няма господство на закона.

След срещата си с Туск Фон дер Лайен изрази поддръжка към новото държавно управление и слагането на върховенството на закона преди всичко в програмата, написа Ройтерс.

Полша е направила поръчка за приемане на още 7 милиарда евро . Фон дер Лайен сподели, че повече пари ще бъдат отпуснати, когато Полша възвърне самостоятелната правосъдна система.

Общият размер на средствата, планувани за страната във фондовете за възобновяване след пандемията и програмата за енергиен преход, е 59,8 милиарда евро.

Спорът сред Варшава и Брюксел във връзка Дисциплинарната камара е част от продължителното опълчване във връзка със противоречивата правосъдна промяна на тогавашните ръководещи от „ Право и правдивост “(ПиС) в Полша.

Напрежението се усили, откакто полският преимуществото на европейското законодателство над националното. Това провокира на поляци в поддръжка на европейската ориентировка на страната.

Туск пое властта, откакто по-рано през есента в Полша се организираха, на които ПиС завоюва, само че не съумя да образува болшинство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР