Европейският съюз (ЕС) ще предостави помощ на Молдова в размер

...
Европейският съюз (ЕС) ще предостави помощ на Молдова в размер
Коментари Харесай

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

Европейският съюз (ЕС) ще даде помощ на Молдова в размер на 60 милиона евро за превъзмогване на последствията от енергийната рецесия . Това заяви в сряда ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след среща с молдовския министър председател Наталия Гаврилица.

" Искам още един път да заявявам нашата цялостна поддръжка за страната. Европейска комисия ще даде 60 милиона евро, с цел да помогне на Молдова да се оправи с актуалната енергийна рецесия ", написа шефът на Европейска комисия в Twitter.

Тези средства би трябвало да разрешат на Молдова да купува газ от различни снабдители. В момента Кишинев обмисля закупуване на газ от страни от Европейски Съюз, по-специално Полша и Холандия.

Припомняме, чевъв вторник, 26 октомври. Такъв размер синьо гориво бе доставен от полската нефтена и газова компания PGNiG. От PGNiG припомниха, това е първата доставка на газ за тази страна от неруски източник.
 Молдова разгласи изключително състояние поради газовата рецесия
Молдова разгласи изключително състояние поради газовата рецесия

След като Газпром подвигна фрапантно цените

По-рано молдовската държавна компания Energocom подписа контракт с PGNiG за пробна доставка на 1 милион кубически метра синьо гориво.

Миналата седмица беше оповестено изключително състояние в Молдова поради енергийната рецесия и проблеми с доставките на газ за страната. Преди това държавното управление на републиката изиска от Народното събрание да вкара ексклузивен режим, с цел да се форсира процеса на разпределяне на средства от бюджета за закупуване на спомагателни размери газ.

До 1 ноември " Газпром " удължи съглашението с Молдова за доставка на синьо гориво, само че цената набъбна до 790 $ за хиляда кубически метра.

Властите в Кишинеу се надяват да сключат нов дълготраен контракт за доставка на газ с съветската компания, който към момента не е подписан.
 За Молдова няма опция на съветския газ
За Молдова няма опция на съветския газ

" Газпром " резервира пазар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР