Европейският съюз (ЕС) ще бъде наблюдател на срещата във формат

...
Европейският съюз (ЕС) ще бъде наблюдател на срещата във формат
Коментари Харесай

ЕС наблюдател на срещата за решаване на кипърския проблем

Европейският съюз (ЕС) ще бъде наблюдаващ на срещата във формат 5+1 по кипърския проблем, заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той акцентира, че Европейски Съюз ще остане зает с въпроса, защото има вяра, че може да изиграе позитивна и плодотворна роля за по-голям прогрес в района.

Изявлението бе направено, откакто кипърският турски външен министър Тахсин Ертугрулоглу съобщи, че турската страна не приема присъединяване на Европейски Съюз в срещата 5+1 /двете общности плюс трите страни гарантки - Гърция, Турция и Великобритания/, която се чака да се състои на 27-29 април в Женева.

По думите на Мишел Европейски Съюз желае по-голяма непоклатимост и предвидимост в Източно Средиземно море. " Ние знаем, че има някои компликации, някои разногласия и ще се опитаме да създадем всичко по силите си, с цел да защитим европейските ползи, интереса на страните членки и също по този начин да осигурим повече непоклатимост и предсказуемост в този значим за нас район ", уточни той.

По-рано кипърският външен министър Никос Христодулидис уточни, че ролята на Европейски Съюз на срещата ще бъде на наблюдаващ, защото тази конференция няма да съставлява договаряния, а по-скоро полемика за това по какъв начин да се върви напред. Той означи още, че в случай че Турция фактически желае да ускори връзките си с Европейски Съюз, то тя няма причина да се тревожи от " значителната роля " на блока във връзка с кипърския развой.

Христодулидис съобщи, че на срещата няма да има разговор за опцията за смяна на рамката за реализиране на решение. По думите му сходно нещо " не подхожда на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, мандата на генералния секретар или това, което интернационалната общественост се пробва да реализира ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР