Европейският съюз (ЕС) предлага план за улесняване на износа на

...
Европейският съюз (ЕС) предлага план за улесняване на износа на
Коментари Харесай

ЕС обмисля маршрути за износ за украинското зърно през Балтийско море

Европейският съюз (ЕС) предлага проект за улеснение на износа на украинските ресурси от хранителни артикули по суша, откакто съветската инвазия блокира достъпа до жизненоважните черноморски пристанища на страната. Инициативата е на Европейската комисия и цели превъзмогването на механически и логистични спънки за ускорение на износа на растителни масла, царевица и пшеница и други от Украйна. Към момента се обмислят специфични търговски направления сред Полша и Украйна, които заобикалят дунавските и черноморските пристанища (включително през Румъния и България), с цел да се подсигурява, че селскостопанските и питателните артикули могат да се придвижват допустимо най-лесно.

Какво предлага Европейска комисия
Комисията предлага основаване на така наречен коридори на солидарността, с цел да се подсигурява, че Украйна може да изнася зърно, само че също по този начин да внася стоките, от които се нуждае - от филантропична помощ до фуражи и торове, споделят от институцията. " Разглеждат се незабавните решения, само че също по този начин и средносрочните и дълготрайните ограничения за по-добро свързване и консолидиране на инфраструктурата на Украйна с тази на Европейски Съюз. Ще работим с украинските управляващи за намирането на решения, както и в тясно съдействие, изключително със прилежащите страни членки, които не пестят старания да оказват помощ по време на тази рецесия ", споделя еврокомисарят по превоза Адина Валеан. Европейска комисия и страните членки се чака да засилват спомагателни влакове, плавателни съдове и камиони, да усилят потенциала на транспортните мрежи и терминалите за претоварване, да улеснят митническите процедури и други инспекции и да усъвършенстват складирането на артикули на територията на Европейски Съюз, се оповестява в представянето на проекта. В средносрочен до дълготраен проект Брюксел ще работи и за увеличение на инфраструктурния потенциал на новите коридори за експорт и за основаване на нови инфраструктурни връзки в границите на възобновяване на Украйна.
Износ през Черно море е " допустимо, само че не и оптималното решение "
Някои други еврокомисари обаче имат свои визии за основаването на различни пътища и нови инфраструктурни връзки. Полският еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски към този момент изрази позицията си: " Основното решение са коридорите към (полските) пристанища в Балтийско море ", сподели той, като загатна Гданск и Гдиня. Комисарят омаловажи опцията за основаване на филантропични коридори за експорт на храна от Черно море, описвайки го като " допустимо, само че не и оптималното решение ".
Реклама
Въпреки това логистични усложнения биха могли да попречат на напъните за потребление на сухопътни направления през прилежащи страни, главно поради пропуски в инфраструктурата. " Разширяването на пътните, железопътните и речните връзки сред Европейски Съюз и Украйна няма да е задоволително за попречване на икономическа и филантропична рецесия ", сподели заместник-министърът на стопанската система на Украйна Тарас Качка пред брюкселското издание на Politico. Според него главният проблем е, че не може да се обезпечи същият размер на експорт с други типове превоз през идващите седмици или даже месеци, а " единственият метод да се подсигурява вярното образуване на износа е да се деблокират морските пристанища ".

Към момента част от товара на Украйна се е преместил в Измаил, Рени или Килия - по-малки пристанища на брега на Дунав, покрай Румъния, в югозападната част на страната. Но те също имат стеснен потенциал. В същото време, в случай че се осъществят концепциите на полския еврокомисар, се пропуща опцията за развиването на различни пътища, преминаващи през пристанищата Констанца и/или Варна, които са по-близо до досегашните украински направления, а и биха били причина за привличане на европейски вложения в разширението и модернизирането им ().
Защо износът на украинското зърно е толкоз сложен
Украйна и Русия са съществени експортьори на храни за Африка и Близкия изток. Селскостопанският и хранителният бранш на Украйна съставляват съвсем 10% от Брутният вътрешен продукт. Миналата година страната е изнесла хранителни артикули на обща стойност съвсем 28 милиарда $ за света, в това число 7 милиарда евро за Европейски Съюз. Преди войната към 5 млн. тона са били транспортирани всеки месец през Черно море, което сега е блокирано от съветски военни кораби.

Европейски Съюз и Украйна би трябвало да намерят незабавно решение на проблемите с износа, защото страната би трябвало да пласира минимум 25 млн. тона до лятото, преди началото на идната годишна продукция. " В рамките на по-малко от три месеца 20 млн. тона зърно би трябвало да изоставен Украйна, употребявайки инфраструктурата на Европейски Съюз. Това е голямо предизвикателство, тъй че е от значително значение да се координират и усъвършенстват логистичните вериги, да се основат нови направления и да се избегнат усложненията, доколкото е допустимо ", споделя транспортният комисар Валеан.
Реклама
Максималният потенциал за експорт по железопътен превоз се прави оценка на 1.1 млн. тона зърно на месец и 250 хиляди т слънчогледово олио на месец, сподели през април Роман Сластон, основен изпълнителен шеф на Украинския клуб за агробизнес. Има провокации за достигането на този потенциал, който би бил много под това, което нормално може да се изнася по море.

Продуктите на Украйна също са изправени пред безчет фитосанитарни ограничения и квоти за сухопътен превоз, които усложняват способността им да минават през разнообразни страни членки до крайната си дестинация.

" Украйна е богата страна, тя е кошницата с пшеница на Европа ", сподели президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер пред кореспонденти във вторник. Намирането на решение за износа на храни от Украйна би трябвало да бъде приоритет освен за облекчение на продължаващата международна продоволствена рецесия, само че и за обезпечаване на доходи за покриване на неотложните финансови потребности на Киев.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР