Европейският съюз (ЕС) планира да застави страните членки да увеличат

...
Коментари Харесай

Натиск от ЕС за зелени политики създава напрежение в страните от съюза

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да принуди страните членки да усилят енергийната успеваемост на постройките си. Това може да породи различия сред Брюксел и националните държавни управления, както и да срещне опозиция от страна на популистите, оповестява Politico.

Европейската комисия цели да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година Това включва коренно преосмисляне на поддържането на постройките. Около 3/4 от сградния фонд на Европейския съюз се смята за енергийно неефикасен, а постройките са виновни за повече от 1/3 от обвързваните с силата парникови излъчвания в съюза.

Комисията ще повдигне въпроса на 14 юли като част от " Fit for 55 ", огромен законопроект, ориентиран към реализиране на задачите на Европейски Съюз за околната среда до 2030 година, в това число таргет за енергийна успеваемост и предложение за включване на строителния бранш в търговията с излъчвания. Но тези ограничения рискуват в допълнение да изопнат връзките сред Брюксел и страните членки, които ще би трябвало да подхващат скъпи поправки в обществения бранш и да предотвратят евентуалното неодобрение на притежатели на жилища и наематели, подбуден от нараснали сметки за отопление.

Правителствата са изключително обезпокоени от нова система за ограничение и търгуване с излъчвания, която ще задължи доставчиците на изкопаеми горива за отопление да купуват разрешителни за парниковите газове, които отделят. Това може да докара до повишаване на цените на силата.

Критици на концепцията са полският министър председател Матеуш Моравецки, словенският Янез Янша, латвийския Артурс Кришянис Каринш и люксембургския Ксавие Бетел. Те настояват, че се рискува разноските да се пренесат върху най-бедните жители на съюза. Франция също се притеснява от следствията от по-високите цени на локалния пазар, изключително спомняйки си безредиците, породени от " жълтите жилетки " в отговор на плануваното покачване на акцизите върху горивата през 2018 година

" Темата е гореща, тъй като визира домовете на хората ", споделя пред Politico Емануел Константин, консултант по реновациите и строителството към френското Министерство на жилищата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР