Европейският съюз (ЕС) има сериозни трудности в разработването на механизъм,

...
Европейският съюз (ЕС) има сериозни трудности в разработването на механизъм,
Коментари Харесай

ЕС и ЕЦБ търсят начин да помогнат на украинските бежанци да обменят спестяванията си в евро

Европейският съюз (ЕС) има съществени компликации в създаването на механизъм, който да разреши на украинските бежанци да обменят спестяванията си в евро или други европейски валути, написа Financial Times. Причината за забавянето е несигурността към цената на гривната, която беше замразена от локалното държавно управление на равнищата отпреди началото на нашествието на Русия.

Европейската комисия (ЕК) е в продължителни полемики с Европейската централна банка (ЕЦБ) за основаването на механизъм, който да разреши избрана сума от спестяванията в украинската валута да бъдат сменени в евро, само че схемата ще изисква гаранции от страните - членки на Европейски Съюз, за покриване на евентуални загуби от цената на гривната.

Според осведомени с въпроса източници, забавянето на представянето на сходен механизъм не е поради липса на предпочитание от страна на европейските длъжностни лица. Ключът по-скоро се крие в това, че Украйна спря по-голямата част от търговията с валута и замрази формалния обменен курс за гривната на предвоенните равнища. Страната също по този начин наложи мораториум върху заплащанията в задгранична валута, като се изключи тези, които поддържат военните старания на страната.

" Най-големият проблем, който хората имат, е, че идват с гривните и не могат да ги обменят... тъй като обменният курс е див ", сподели пред Financial Times Олга - украински доброволец, помагащ на бежанците, идващи на централната гара на Варшава. Банките и обменните бюра обаче не са склонни да одобряват украинската валута, а даже и чиновници да получат обменните курсове, те постоянно са с големи отстъпки по отношение на предвоенните равнища или подлежат на непостижими такси.
Реклама ЕЦБ е обмисляла въпроса
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард разказа задачата пред водената от нея институция като " комплицирана ". " Имаме потребност от гаранция за обмена. Понякога нашите правни рамки демонстрират своите граници в спешни времена ", съобщи в понеделник Лагард. Тя приказва пред медиите, откакто ЕЦБ изпрати първичен проект за схемата за продан на украинската гривна в европейски валути до Европейска комисия. Ключова част от този проект е даването на гаранция от Европейски Съюз за покриване на риска от валутни загуби в централната банка. Даването на сходна гаранция от страна на Европейски Съюз е наложително, тъй като в противоположен случай дейностите на ЕЦБ биха могли да бъдат обсъждани като непосредствено финансиране на непознато държавно управление, което е неразрешено в устава на блока.

Това не е единственият проблем пред ЕЦБ. Притеснението за финансовата институция е, че ще остане в обстановка, в която държи огромна сума гривни, която може да загуби забележителна част от цената си и няма да може да бъде сменена назад в евро, най-малко до момента в който войната завърши.

Задачата пред Европейска комисия също не е лесна. Тя би трябвало да откри метод, по който да даде нужната гаранция на ЕЦБ, а съгласно документ, забелязан от Financial Times, размерът й би бил сред 1 и 3 милиарда евро. Подобни свободни средства в европейския бюджет няма, което слага Брюксел в в допълнение затруднено състояние. " Приветстваме всички тези старания. Комисията е в контакт с ЕЦБ и други централни банки, с цел да ги насърчи да намерят решения, с цел да покажат взаимност с украинските бежанци ", се споделя в позицията на Европейската комисия.
Полша към този момент създаде сходен механизъм
Страната, в която досега са избягали максимален брой бежанци - Полша, разгласи, че сходен механизъм към този момент е утвърден. Полската централна банка разгласи подписването на съглашение с украинските си сътрудници. То ще разреши на всеки възрастен украински емигрант да обмени до 10 хиляди гривни в полски злоти, като решението ще влезе в действие от 25 март. 10 хиляди гривни се равняват на към 340 $.
Реклама
Нападането на Украйна от Русия докара до сериозен напън за банковите системи на прилежащите страни, откакто и бежанците, и локалното население започнаха да теглят огромна част от спестяванията си.

Данни на Полската централна банка сочат, че парите в обращение са се нараснали с 11% от 24 февруари, като от финансовата институция показват " невижданото изтегляне " като основна причина. Точно това е довело и до проблемите с парите в брой, които да могат да бъдат изтеглени от банкоматите в Полша. От банката обявиха, че обстановката се е нормализирала след първата седмица на войната.

Броят на тегленията в брой в Литва се е удвоил след нашествието в Украйна, което докара до изпразване на някои банкомати. И тук след първата седмица ситуацията се е нормализирало. Централните банки на Естония, Латвия, Финландия, Словакия и Унгария също регистрират по-високо търсене на пари в брой.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Войната в Украйна
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР