Европейският съюз (ЕС) е открил доказателства, че телефоните, използвани от

...
Европейският съюз (ЕС) е открил доказателства, че телефоните, използвани от
Коментари Харесай

Високопоставени служители на ЕС са хакнати с Pegasus

Европейският съюз (ЕС) е разкрил доказателства, че телефоните, употребявани от някои от висшите му чиновници, са били хакнати от израелски шпионски програмен продукт. Това се споделя в писмо на почитан представител на Евросъюза, представено от „ Евронюз “.

В писмо, изпратено до европейския законодател Софи ин " т Велд, комисарят по правораздаването на Европейски Съюз Дидие Рейндерс декларира, че през 2021 година Apple му е съобщила, че неговият iPhone евентуално е бил хакнат благодарение на Pegasus - инструмент, създаден от израелската компания за наблюдаване NSO Group.

Предупреждението на Apple е провокирало инспекция на персоналните и професионалните устройства на Рейндерс, дружно с други телефони, употребявани от чиновници на Европейската комисия, се споделя в писмото.

Въпреки че следствието не е разкрило " безапелационни доказателства " за хакерска офанзива, следователите са разкрили " знаци за компрометиране " - термин, употребен от специалистите по сигурността, с цел да опишат доказателства, че е имало хакерска офанзива.

В писмото не се показват повече детайлности, като Рейндерс декларира, че " е невероятно тези знаци да бъдат отнесени с цялостна сигурност към съответен причинител ".

В момента в Европейски Съюз се организира следствие.

Това не е първият случай на хакерска офанзива против най-високите етажи на властта в Европа. През април Citizen Lab откри, че в интервала 2020-2021 година кабинетът на министър-председателя на Обединеното кралство е бил инфектиран с израелски шпионски програмен продукт, дружно с минимум 65 поддръжници на независимостта на Каталуния в Испания.

Pegasus, който Citizen Lab назовава " наемнически шпионски програмен продукт ", е бил употребен за навлизане в телефоните и компютрите на правозащитници, юристи, публицисти и религиозни групи, макар че групата NSO твърди, че продава Pegasus единствено на държавни организации, с цел да се насочи към нарушители и терористи.

Говорител на NSO съобщи, че компанията с подготвеност ще сътрудничи на следствието на Европейски Съюз.

" Нашето подпомагане е още по-важно, защото до момента няма съответни доказателства, че е осъществено нарушаване ", сподели говорителката в изказване за Ройтерс. " Всяко нелегално потребление от страна на клиент, ориентирано към деятели, публицисти и така нататък, се смята за сериозна корист ".

Представителите на Европейски Съюз към момента не са коментирали хипотетичния хакерски пробив.

Понастоящем против NSO Group се води правосъден развой от Apple за хипотетично нарушаване на потребителските условия и съглашението за услуги.

През април Ройтерс заяви, че Европейски Съюз проверява дали телефоните, употребявани от Рейндерс и други висши европейски чиновници, са били хакнати благодарение на програмен продукт, създаден в Израел.

По това време и двете страни отхвърлиха да разясняват отчета.

Писмото на Рейндерс, в което се признава за хакерска активност, е написано в отговор на запитвания от европейски законодатели, които по-рано тази година образуваха комисия, която да проверява потреблението на програмен продукт за наблюдаване в Европа.

Миналата седмица комисията заяви, че е открила, че 14 страни - членки на Европейски Съюз, са закупили технология на NSO.

В писмото, което беше оповестено от Софи ин " т Велд, се споделя, че длъжностни лица в Унгария, Полша и Испания са били или са в развой на разпитване за потреблението на Pegasus.

Тя съобщи, че е значимо да се откри кой е набелязал Комисията на Европейски Съюз, като допусна, че би било изключително скандално, в случай че се откри, че е виновна държава-членка на Европейски Съюз.

Европейската комисия повдигна въпроса и пред израелските управляващи, като ги помоли да подхващат ограничения за " попречване на злоупотребата с техните артикули в Европейски Съюз ", се споделя в писмото.

Говорител на израелското министерство на защитата не отговори незабавно на молбата за коментар. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР