Европейският съюз е пред начало на разпад, ако не оспори

...
Европейският съюз е пред начало на разпад, ако не оспори
Коментари Харесай

Чешки еврокомисар: ЕС ще започне да се срива, ако не реагира на действията на Полша

Европейският съюз " е пред начало на разпад ", в случай че не оспори решението на Върховния съд на Полша за слагане на националното законодателство над европейските закони, съобщи Вера Йоурова, представена от " Ройтерс ".

Полският парламентарен арбитражен съд се произнесе против централния принцип на европейската интеграция предходната седмица, като внезапно изостри разногласието за главните полезности сред евроскептиците, ръководещи във Варшава, и множеството от останалите страни в Европейски Съюз.
 Национален суверенитет в границите на Европейски Съюз - образецът Полша Национален суверенитет в границите на Европейски Съюз - образецът Полша
Конституционният съд във Варшава разгласи някои европейски контракти за несъвместими с главния закон на суверенната страна Полша. Всичко...

Повече от 100 000 души стачкуваха в Полша в неделя в поддръжка на Европейски Съюз, опасявайки се от вероятността страната им да последва Англия и да напусне блока в събитие, наречено " Polexit ".

" Ако не съблюдаваме правилото в Европейски Съюз за равни правила на всички места в Европа, цяла Европа ще стартира да се срутва “, сподели Вера Йоурова, еврокомисар от прилежащата на Полша Чехия. " Ето за какво ще би трябвало да реагираме на тази нова глава в историята, която полският Конституционен съд отвори ", сподели Йоурова, отговаряща за полезностите и прозрачността в Европейската комисия.

Решението на трибунала евентуално ще коства скъпо на Варшава. То следва продължителни разногласия, в които Полша е упрекната от доста западни страни, интернационалните наблюдаващи на правата и покровители за ходове като ограничение на независимостта на медиите и съдилищата, както и за нарушение на правата на дамите, мигрантите и ЛГБТ общностите, откакто партията " Право и правдивост " (PiS) завоюва властта през 2015 година

Комисията, страж на договорите на Европейски Съюз, към този момент отхвърли утвърждението на проекта за възобновяване на Полша, който е нужен, с цел да разреши на Варшава да употребява милиардите евро от Европейски Съюз за съживяването на икономическия си напредък, подкопан от пандемията. Освен че блокира изплащането на средства за възобновяване на Полша, комисията може да реши да употребява нов и към момента неизползуван инструмент за прекъсване финансирането на страни, за които се счита, че нарушават основни полезности, заложени в европейските закони. Други страни от блока биха могли да възобновят отлаганото следствие за подкопаване на демократичните права в Полша, което може да стигне чак до лишаване правото на глас на Варшава в блока. Но това е малко евентуално. Базираната в Брюксел комисия може също да стартира ново правосъдно дело против Варшава за нарушение на законодателството на Европейски Съюз и по този начин да принуди Европейския съд да наложи наказания на полското държавно управление.

Полският министър председател Матеуш Моравецки отхвърли в понеделник концепцията за " Polexit ".
 Моравецки: Полша няма да бъде третирана като страна от втора класа в Европейски Съюз Моравецки: Полша няма да бъде третирана като страна от втора класа в Европейски Съюз
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи през днешния ден, че решението на Конституционния съд на страната му е удостоверило това, което произтича...

„ Това е нездравословен мит, с който опозицията замества неналичието на хрумвания за вярното позициониране на Полша в Европа “, сподели той.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон съобщи, че не има вяра " и за една секунда " в " Polexit ".

Подкрепата за участие в Европейски Съюз остава извънредно висока в Полша, най-голямата някогашна комунистическа страна в блока и главен бенефициент на финансова помощ от съюза, предопределена да помогне на по-бедните членове да наваксат в развиването по-богатите. Рейтинговата организация Moody`s пресмята, че Полша е получавала приблизително чисто финансиране от Европейски Съюз на стойност 2% от националния си Брутният вътрешен продукт годишно от присъединението си към блока през 2004 година и че цифрата, планувана за 2021 г.-2027 година, възлиза на към 3,2%.

" Полша е забележителен чист бенефициент на финансиране от Европейски Съюз, което е основен мотор за напредък и конвергенция с равнищата на приходите в Европейски Съюз ", сподели Стефен Дайк, вицепрезидент, старши кредитен шеф в Moody`s. По този метод Полша би уязвила икономическия си капацитет и би изгубила поддръжка за положението на дълга си, добави организацията. Полша може да получи 23 милиарда евро безвъзмездни безплатни средства и 34 милиарда евро евтини заеми по програмата за възобновяване за страните от Европейски Съюз.

Европейската комисия съобщи в понеделник, че ще изпрати искане до Полша за заплащане на дължими наказания за мината за лигнитни въглища в Туров, която съгласно Прага поврежда околната среда. В необичаен за Европейски Съюз случай Варшава пренебрегва решение на Съда на Европейски Съюз от май, което ѝ подреди да приключи активността на мината, поради която на 20 септември основаният в Люксембург арбитражен съд наложи ежедневни санкции от 500 000 евро, до момента в който Полша не приключи добива.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР