Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите –

...
Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите –
Коментари Харесай

"Галъп": Българите предпочитат ЕС за партньор, Русия е на второ място

Европейският съюз е най-предпочитаната мощ за сътрудник измежду българите – и в икономическата сфера (42%), и в областта на сигурността (40%). Това сочи изследване на публичното мнение, извършено от международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ в 64 страни, обхващащо над две трети от международното население.

Стойностите на България са над междинните за света, като я подреждат и измежду водещите проевропейски страни на Балканите. Русия се подрежда на второ място измежду желанията на българите за партньорска мощ – надлежно с 20% за стопанската система и 24% за сигурността. Китай получава утвърждение от българите като сътрудник в областта на стопанската система в 11% от отговорите, а Съединени американски щати – в 9% от отговорите. 12% у нас одобряват като сътрудник в сигурността Съединени американски щати, а Китай – 3%.

Запад/Изток

" Галъп " регистрира, че груповият Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като стопански сътрудник (58% от желанията по света), и като сътрудник в сигурността (59%). В съпоставяне, Китай и Русия, дружно, получават надлежно 29% и 26%. Важно е да се означи, е, че това съответствие две към едно е годно, само че без гласа на Китай – където изследователското наличие е лимитирано. Също по този начин, и без някои значими арабски и африкански страни – още веднъж по същата причина. Като се имат поради тези специфики, най-вероятно действителното разделяне по света е равно сред Запад и Изток.

Четирите сили

Европейският съюз е най-привлекателният сътрудник в региона на стопанската система (31%), до момента в който Съединени американски щати резервират позицията на най-предпочитан съдружник в сигурността (33%). Както към този момент беше упоменато обаче, тези цифри са годни единствено за изследваната част от света и не включват китайското публично мнение.

Докато Русия е на последно място измежду четирите сили като сътрудник в областта на стопанската система, тя отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в региона на сигурността и се нарежда пред Китай.

Пакетни желания или не

За множеството от изследваните общества стопанската система и сигурността вървят ръка за ръка и болшинствата търсят и двете от един и същи блок (ЕС/САЩ или Русия/Китай), само че има и дребни изключения, които са от значително значение. Например, до момента в който Китай наподобява най-предпочитаният стопански сътрудник за болшинствата в Йемен, Пакистан, Русия, Палестина, Ирак и Етиопия, става известно, че в нито една от изследваните страни, икономическо партньорство с Русия не може да събере одобрителни отзиви в болшинство.

Що се отнася до желания за партньорство в сигурността, Русия се възприема за най-предпочитан евентуален сътрудник в дузина страни, до момента в който Китай единствено в две – Русия и Пакистан.

Разделени отзиви в някои страни

В друга дузина страни публичното мнение е разграничено сред четирите суперсили в желанията си за стопански сътрудник – Афганистан, Камерун, Гърция, Индонезия, Кот д’Ивоар, Казахстан, Либия, Северна Македония, Перу, Сирия. В региона на сигурността пък, образци за съществено разграничена общност са Афганистан, Аржентина, Босна и Херцеговина, Гърция, Либия, Северна Македония, Перу, Виетнам, Йемен и ОАЕ. Общественото мнение във Англия пък е надълбоко разединено в оценката си за Съединени американски щати и Европейски Съюз като желани сътрудници и в двете области – и в стопанската система, и в сигурността.


*Във всяка страна през интервала август–октомври 2022 година е интервюирана представителна извадка по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн. Статистическата неточност в проучването е в диапазон ±3-5% при поверителен период – 95%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР