Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение

...
Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение
Коментари Харесай

Румен Радев: Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа

" Европейският съюз е най-голямото достижение на Европа, а най-голямото достижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа към този момент повече от седем десетилетия. " Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев , откакто взе участие в церемонията по полагане на венци пред паметника на Незнайния боец в столицата по случай 74 години от края на Втората международна война.

Той акцентира, че с цел да се осъществя огромната концепция на обединена Европа, това нямало по какъв начин да стане без успеха над хитлерофашизма.

Радев добави, че сме длъжни да почитаме и почитаме паметта на милионите жертви в битката с нацизма и да не забравяме и приноса на България.

Държавният глава прикани да отдадем благодарност на хилядите българи починали във Втората международна война , както и на живите български ветерани.

Той акцентира, че те са образец за родолюбие и отдаденост към отечеството.

С церемониален обред пред постройката на президентството бе маркиран Денят на Европа - 9 май. Изпълнени бяха химните на България и Европейския съюз. Денят на Европа е роден от Деня на Победата.

Датата 9 май е определена, защото на този ден е препоръчано основаването на предшественика на Европейски Съюз - Европейската общественост за въглища и стомана - през 1950 година Денят на Европа е един от европейските знаци, които предизвикват единството сред европейците. Той е именуван още Ден на Шуман , в памет на Декларацията на Шуман. На 9 май 1945 година завършва Втората международна война.

В своята тирада на 9 май 1950 година в Париж Робер Шуман - тогава външен министър на Франция, споделя своята концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която да направи войната сред европейските нации немислима. Неговата концепция е да се сътвори европейска институция, която да сплоти и ръководи производството на френските и западногерманските въглища и стомана.

Само година по-късно е подписан договорът за основаване на сходна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на общността , която през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

Европейският парламент публично дефинира 9 май като почивен ден през октомври 2008 година Емблематичната дата се отбелязва с доста събития и начинания у нас, като музикално-танцов концерт " Европа танцува " на Ларгото, концерти и изложения.

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на 44-то Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, вицепремиерът по демография Марияна Николова, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, депутатът и някогашен министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Европейската комисия в България Огнян Златев, началникът на защитата ген. Андрей Боцев, членове на президентската институция, национални показали, поданици и посетители на страната участваха на тържествената гала по издигане на знамето на Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР