Европейският съюз е на път да постигне съгласие по нови

...
Европейският съюз е на път да постигне съгласие по нови
Коментари Харесай

ЕС е готов да постигне нови правила за бежанците

Европейският съюз е на път да реализира единодушие по нови правила за работа с търсещите леговище и незаконните мигранти, откакто Германия съобщи, че ще се съгласи с интензивно разисквания пакет.


След като бъде прибавен, новият Пакт за миграцията и убежището ще има за цел да понижи натиска върху така наречен страни на първа линия като Италия и Гърция, като реалокира някои от идващите в други страни от Европейски Съюз.

Страните, които се опълчват на приемането на претенденти за леговище - измежду тях са Полша и Унгария - ще бъдат задължени да заплащат на тези, които одобряват мигранти.

В същото време Европейският съюз ще се стреми да форсира обработката на молбите за леговище, тъй че мигрантите, които се смятат за неприемливи, да бъдат връщани в страната на генезис или на директно прекосяване, а оптималното време за задържане на мигранти в граничните центрове ще бъде удължено от сегашните 12 седмици.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер съобщи на среща на сътрудниците си от Европейски Съюз в Брюксел, че " ще гласуваме в поддръжка " на компромисния текст на пакта, направен от Испания, която сега ръководи Европейски Съюз.

Това е смяна в позицията на Германия, която при предходното гласоподаване през юли се въздържа, защото смяташе, че политиката на задържане е прекомерно строга за малолетните мигранти и фамилиите.

По време на съвещанието в четвъртък Файзер съобщи, че е уверена, че компромисният текст ще отрази позицията на Германия.

В Берлин немският канцлер Олаф Шолц удостовери смяната, като съобщи, че неговото държавно управление " няма да пречи " на приемането на пакта.

Парализата по този въпрос провокира възходящо отчаяние в 27-членния блок, който е изправен пред растеж на противозаконната миграция.

Идването на хиляди мигранти на италианския остров Лампедуза изключително форсира процеса на въвеждане на преразгледаната политика.


Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, чийто изпълнителен орган на Европейски Съюз предложи новия пакт преди три години, с цел да види по какъв начин той попада в дълга задънена улица, прикани той да бъде дефинитивно утвърден.

" Сега би трябвало да довършим работата. Трябва да осигурим вярното използване на Пакта за миграция и леговище ", съобщи тя по време на посещаване в Хърватия.

Част от задачата на модифицираната политика е страните от Европейския съюз да работят дружно, в случай че се сблъскат с неочакван огромен приток на претенденти за леговище, както се случи през 2015-2016 година, когато дойдоха стотици хиляди мигранти, множеството от които сирийци, бягащи от войната в страната си.

Но при несполучливия опит за гласоподаване на пакета през юли Унгария, Полша, Австрия и Чешката република гласоподаваха срещу, възразявайки против условието " приемай или плащай ".

Когато дойде за срещата в Брюксел, австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер съобщи, че е " благополучен и признателен, че през последните няколко часа, през последните няколко дни " има придвижване по въпроса.

В Будапеща Гергели Гуляш, шеф на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, насочи нови рецензии към пакта за миграцията.

" Всичко, което могат да реализират с този пакт за миграцията, е да трансфорат граничните страни, страните по шенгенската граница в Лампедуза ", сподели той.

Целта на Европейски Съюз е промяната да бъде призната преди европейските избори през юни идната година, на които ще бъдат определени нов Европейски парламент и нова Комисия.

Следващият цикъл в политиката на Европейски Съюз може да докара до политическа смяна в Европейския парламент, поради възхода на десните партии в няколко страни от Европейски Съюз, а Унгария и Полша ще се редуват в ротационното председателство на Европейски Съюз. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР