Европейският съюз да купува нефт от Казахстан, вместо от Русия,

...
Европейският съюз да купува нефт от Казахстан, вместо от Русия,
Коментари Харесай

Токаев предложи на ЕС да купува нефт от Казахстан, вместо от Русия -

Европейският съюз да купува петрол от Казахстан, вместо от Русия, това е предложил в телефонен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. За диалога и неговото наличие заяви пресслужбата на Токаев.

По време на диалога сред Токаев и Мишел казахският водач е коментирал загрижеността си за проблемите на енергийната сигурност и декларирал, че Казахстан може да даде своя принос, като играе ролята на самобитен „ буферен пазар “ сред Изтока и Запада, Юга и Севера “, споделил Токаев. Президентът на Казахстан също призовал Европейския съюз за съдействие в развиването на различни трансконтинентални коридори, в това число Транскаспийския интернационален транспортен маршрут. Казахстан, съгласно Токаев, е подготвен да употребява своя въглеводороден капацитет, с цел да стабилизира обстановката на международния и европейския пазар.

Предложението на Касим-Жомарт Токаев към Европейски Съюз за доставки на въглеводородни горива от Казастан непосредствено удря по Русия, а това се случва скоро откакто казахстанският президент в наличието на Путин на икономическия конгрес в Санкт Петербург разгласи, че страната му няма да признае квазидържавите Донецк и Луганск и в прав текст изрази неодобрение от грубите рецензии на съветски дейци на културата и политиката против независимата политика на Казахстан и самия него. В навечерието на визитата си в Русия за т. н. съветски Давос против Казахстан имаше много нападателна акция, като най-шумен беше режисьорът и ефирен водещ Тигран Кеосаян, който упрекна Нур-Султан в отвод да поддържа войната на Русия против Украйна. Токаев употребява ослепително момента, когато се оказа на подиума на икономическия конгрес стол до стола с Владимир Путин и водещата панела кремълска пропагандистка Маргарита Симонян, брачна половинка на Кеосаян, с цел да изрази недоволството си от изявленията в Русия.

Веднага след Санкт Петербург Токаев и президентът на Иран Ибрахим Раиси дадоха алегоричен старт на влакова комбинация от Казахстан през Иран в Турция, която би трябвало да бъде конкурентна и по-изгодна за Европейски Съюз от съветското трасе по пътя на коприната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР