Европейският съвет се събра във вторник за трети пореден ден

...
Европейският съвет се събра във вторник за трети пореден ден
Коментари Харесай

Европейският съвет отстрелва всеки показал се кандидат за висок пост

Европейският съвет се събра във вторник за трети следващ ден в Брюксел, откакто задраска всички взаимни отстъпки, които бе постигнал до тогава в търсенето на подобаващи имена за висшите постове в Европейски Съюз. На влизане в заседателната зала министър председателят Бойко Борисов обрисува картината: " Вече задоволително ни се подиграват, да се надяваме, че през днешния ден ще има някакво решение. Дотук всички сме чули за кое (име) няма метод (да получи обща подкрепа). До този миг знаем против кои сме срещу, а това е против всички. "

От политическите среди изтече информация, че френският президент Еманюел Макрон е предложил договорка на немската канцлерка Ангела Меркел - началник на Еврокомисията да стане немската министърка на защитата Урсула фон дер Лайен, а французойката Кристин Лагард, която е ръководещ шеф на МВФ, да оглави Европейската централна банка. Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), която до момента бе най-несговорчива, показала интерес към тази формула. След това ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск предложил публично за разискване Урсула фон дер Лайен. При тази настройка изплува и името на Сергей Станишев (лидер на ПЕС) като възможен ръководител на Европарламента.  Според медийни спекулации от коридорите на Съвета той можел да раздели мандата отпред на Екологичен потенциал с десния претендент Манфред Вебер.

Липсата на обединителна формула след отхвърлянето на системата на водещите претенденти сътвори дисхармония от оферти, в която се включи и Борисов: " Аз предложих (премиера на Хърватия Андрей) Пленкович за ръководител на Европейската комисия. Викам, айде, ето още разновидности. Много от сътрудниците бяха срещу Кристалина и по тази причина, че тя е напуснала преди време поста (зам.-председател на Европейска комисия след несполучливото си кандидатстване за общоприет секретар на ООН). Иначе несъмнено по-подходящ претендент за (председател на) комисията от нея няма - с опит, познания, умения и благоприятни условия. "

Журналист от хърватска медия незабавно го запита: " Ако Георгиева не може да стане ръководител на Европейска комисия, може ли Пленкович да стане? "

- Може, важи, отвърна Борисов.

Кореспондент на Би Би Си също продължи да се интересува за какво Кристалина Георгиева отпада.

- От няколко страни има поддръжка, има и моята. Би било извънредно влиятелно за България да заеме този пост, само че най-малко сутринта няколко от сътрудниците показаха противоположното мнение, сподели Борисов, който предния ден призна, че е бил срещу нейната кандидатура за поста висш представител на Европейски Съюз по външната политика, тъй като по този начин Мария Габриел щяла да отпадне като комисар.

Заседанието на Европейския съвет стартира след 5-часово отсрочване, с цел да могат ръководителите на страните да сближат позициите си на двустранни и вътрешнопартийни срещи. Борисов употребява това време за съвещания с сътрудниците си от Италия Джузепе Конте, от Полша Матеуш Моравецки и от Унгария Виктор Орбан. И тримата се оповестиха срещу " проекта от Осака " на най-влиятелните страни в Европейски Съюз да поддържат за ръководител на Еврокомисията холандеца Франс Тимерманс. Те бяха също пропагандатори в интерес на Кристалина Георгиева.

 

ОБЪРНАТ ГРЪБ

Европейският парламент откри в Страсбург своята първа сесия в новия си състав, без да знае кой ще бъде негов ръководител. Когато в залата прозвуча Химнът на Европа (Одата на радостта) и всички се изправиха, 29 депутати от Партията на Брекзита на британеца Найджъл Фарадж дружно с няколко полски консерватори се обърнаха с тил към трибуната в символ на пренебрежение към обединена Европа. Бойко Борисов ги посъветва да отидат депутати в Съветския съюз, в Китай или Индия, щом не харесват Европа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР