Европейският съвет реши да започне преговори за членство с Украйна

...
Европейският съвет реши да започне преговори за членство с Украйна
Коментари Харесай

Официално: ЕС реши да започне преговори с Украйна и Молдова. Орбан клекна

Европейският съвет реши да стартира договаряния за участие с Украйна и Молдова.

Новината заяви ръководителят на институцията Шарл Мишел в „ Х “.

The European Council has decided to open accession negotiations with Ukraine & Moldova. granted candidate status to Georgia. And the EU will open negotiations with Bosnia and Herzegovina once the necessary degree of compliance with the membership criteria is reached and…
— Charles Michel (@CharlesMichel)

Това стана в първия ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.

Същевременно Европейският съвет дава статута на кандидат-член на Грузия.

Ще стартират договаряния и с Босна и Херцеговина, само че под условие. А то е осъществяването в нужната степен на критериите за участие. Лидерите приканват Европейската комисия да изготви отчет по въпроса до март 2024 година, с цел да бъде решено дали ще се взема такова решение.

„ Това е явен сигнал на вяра за техните нации и нашия континент “, написа Шарл Мишел.

Решения за започване на договаряния за участие се вземат с цялостно единогласие. Това значи, че Унгария реши да смъкна своето несъгласие. Правителството на Виктор Орбан се противопоставяше на договаряния с Украйна.

Вчера Европейската комисия отблокира 10,2 милиарда евро от еврофондовете за Унгария, замразени поради проблеми с върховенството на закона. Очевидно това имаше за цел да накара Будапеща да премисли позицията си.

Началото на Европейския съвет през днешния ден обаче надалеч не бе обещаващо. При идването си Орбан съобщи, че няма късмет за започване на договаряния, в случай че някой не е извършил критериите. Унгарският министър председател явно визираше Украйна.

Взетото решение сякаш ще докара до това, че Европейският къвет ще завърши още на следващия ден. Очакванията бяха, че срещата на водачите на страните от Европейски Съюз може да продължи и през уикенда, че даже до Коледа. Причина са многото противоречиви въпроси.

Най-важният от тях е поддръжката за Украйна, на която се противопоставяше Унгария. Друг противоречив въпрос е средносрочната актуализация на европейския бюджет. Всяка страна членка има свое мнение по въпроса къде би трябвало и къде не би трябвало да бъдат орязвани средствата.

„ Политико “ видя знак за нескончаем Еврпопейски съвет в обедното меню на водачите. Сред сервираните ястия имало и сладки италиански хлебчета, известни като панетоне. На Апенините те се ядат по Коледа.

Вероятно обаче водачите ще се прибератсъвсем скоро в страните си.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР