Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за

...
Европейският съвет одобри тази нощ Урсула фон дер Лайен за
Коментари Харесай

Европейският съвет одобри Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Е вропейският съвет утвърди тази нощ Урсула фон дер Лайен за втори мандат отпред на Европейската комисия. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на конференция след края на съвещанието на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз в Брюксел.

Той добави, че за негов правоприемник като началник на Европейския съвет от 1 декември е бил определен някогашният португалски министър председател Антониу Коща. За идващ висш представител на Европейски Съюз по външната политика е препоръчана Кая Калас, министър председател на Естония.

Ursula von der Leyen has been nominated for a second term as head of the European Commission while Estonia’s prime minister, Kaja Kallas, has been tapped as foreign policy chief after European Union leaders reached a late-night deal on the institution’s top jobs.
— Srbija Evropa (@srbija_eu)
Мисията е изпълнена, изчерпахме дневния ред още в първия ден на квалифицираното двудневно съвещание, означи Мишел. Той добави, че за него е огромно наслаждение и чест да заяви резултатите от съвещанието. По неговите думи Европейският парламент би трябвало да поеме своята отговорност в идващите седмици.

Решенията за Фон дер Лайен и Калас, както и за бъдещите еврокомисари, подлежат на гласоподаване от евродепутатите, като се чака вотът за кандидатурата на Фон дер Лайен да бъде още през юли.

Фон дер Лайен изрази признателност за получената до момента поддръжка. Това е огромна чест, сподели тя. Фон дер Лайен посочи, че Калас ще бъде неин заместител в идната Европейска комисия.

Кая Калас съобщи, че за нея гласуването в Европейския съвет е огромна чест и носи голяма отговорност. Целта ми е да работя за европейското единение, да пазя ползите и полезностите на Европейски Съюз, добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР