Европейският съвет изпрати строго послание към Турция на заседанието си

...
Европейският съвет изпрати строго послание към Турция на заседанието си
Коментари Харесай

Срещата във Варна ще се състои, очакваме Юнкер, Туск и Ердоган

Европейският съвет изпрати строго обръщение към Турция на съвещанието си тази нощ в Брююксел, само че не възрази против свикването на плануваната за понеделник, 26 март, във Варна среща ЕС-Турция.

Преди месец държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз взеха решение, че преценката дали да има среща ще бъде направена директно преди плануваната дата, според от развиването на връзките с Анкара.

Борисов за срещата във Варна: Напрегнато ми е, обезпокоеното ми е

В срещата във Варна се чака да вземат участие ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Премиерът Борисов заяви в четвъртък, че в навечерието на диалозите има напрежение и огромни упования. Той разясни, че задачата на срещата ще бъде усмиряване на връзките с Анкара.

Това е може би една от последните благоприятни условия да останем в разговор, добави той. Премиерът посочи, че неговата цел е да се реализира продължение на действието на съглашението ЕС-Турция за миграцията. Борисов добави, че ще беседва с Ердоган за арестуваните в Турция гръцки бойци.

Борисов: Имаме потребност от подредени връзки с Турция

Дни преди срещата Ердоган, с изострен звук, упрекна Европейски Съюз, че не съблюдава уговорките по съглашението за бежанците.

Ердоган към Европейски Съюз: Къде са парите за мигрантите

Лидерите на страните от Европейски Съюз на срещата в Брюксел през вчерашния ден осъдиха „ продължаващите противозаконни дейности " на Турция в Средиземно море. Наскоро се случиха произшествия в морето на фона на остарели териториални разногласия с Кипър и Гърция. Турски военни кораби попречиха на италиански транспортен съд да сондира в кипърски води, турски патрулен катер удари гръцки транспортен съд в Егейско море.

Заключителният документ от срещата "припомня и задължението на Турция да зачита интернационалното право и добросъседските връзки и да възстановява връзките с страните членки на Европейски Съюз, в това число Република Кипър ". Европейски Съюз изрази и "сериозната угриженост " на 28-те "за продължаващото задържане на жители на Европейски Съюз в Турция ".

Ролята на Турция на сирийския фронт също ускори напрежението през последните седмици. Някои страни от Европейски Съюз приканиха турската атака против кюрдския анклав Африн да бъде разисквана в Брюксел в четвъртък вечерта, съобщи европейски формален представител.

Турските медии през днешния ден осведомят за срещата на върха в Брюксел, а "Хюриет " написа за "прекрачващ границите удар против Турция от Европейския съвет ".

"Броени дни преди срещата на 26 март във Варна пристигна удар от кипърската гръцка администрация (правителството на Република Кипър, бел.ред.) и Гърция, който ще повиши напрежението по оста Брюксел-Анкара. Под предлог за напрежение във водите край Кипър и в Егейско море дуетът кипърци-гърци предприе маневра против Турция, засилваща се от ден на ден през последните дни ", показва изданието, съгласно което резултат от тези дейности е и декларацията от Брюксел.

Турските издания открояват и думите на министър-председателя Бойко Борисов, че разговорът с турския президент Реджеп Тайип Ердоган би трябвало да продължи и че няма причина, заради която срещата във Варна да не се състои. "Сабах " окачествява изявлението на Борисов като "критично " значимо.

Икономическото издание "Дюня " пък отбелязва, че "бизнес светът е окуражен от срещата във Варна ", която, както акцентира вестникът, е "важна с оглед завръщането на връзките с Европейски Съюз в релсите ". Главните упования на предприемачите се отнасят до обезпечаването на визова либерализация за турските жители и до осъвременяването на съглашението за митническия съюз, прецизира "Дюня ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести и любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР