Европейският съвет е приел поправките в Газовата директива на Европейския

...
Европейският съвет е приел поправките в Газовата директива на Европейския
Коментари Харесай

ЕС одобри поправки в Газовата директива, засягащи морските газопроводи

Европейският съвет е приел поправките в Газовата инструкция на Европейския съюз, които се отнасят до употребата на морски газопроводи и затова ще се ползват за " Северен поток-2 ".

Одобрението на Европейския съвет е последният стадий от формалното утвърждение на документа, който Европейският парламент утвърди при започване на април: 465 евродепутати поддържаха промените, 95 гласоподаваха " срещу ".

Законът влиза в действие 20 дни след публикуването му в формалния вестник на Европейския съюз. На страните от Европейски Съюз са предоставени девет месеца, с цел да внедрят новите правила в националното законодателство.

Според документа нови и съществуващи морски газопроводи от трети страни в Европейски Съюз ще бъдат предмет на разпоредбите, които към този момент се ползват за наземните тръбопроводи.

По-конкретно става въпрос за свързване, т. е. добиващата компания не би трябвало да има тръбопровода, който се доставя нейният газ.

Правилата на Европейски Съюз също по този начин допускат достъп на трети страни, недискриминационни цени бистрота.

Както увери по-рано заместник-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович, промените в Газовата инструкция не са особено ориентирани към " Северен поток-2 ". В същото време непрекъснатият представител на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов съобщи, че макар строителството на газопровода ще продължи.

Проектът " Северен поток-2 " планува построяването на две тръби с общ потенциал от 55 милиарда кубически метра годишно от крайбрежията на Русия по дъното на Балтийско море до Германия.

Новият газопровод се възнамерява да бъде приключен до края на 2019 година Засега Дания не е издала позволение за строителството му през нейните териториални води.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР