Европейският съд заплаши Полша с огромна финансова санкция, ако не

...
Европейският съд заплаши Полша с огромна финансова санкция, ако не
Коментари Харесай

Европейският съд заплаши Полша с огромна санкция, ако не спре сечта в Беловежката гора


Европейският съд заплаши Полша с голяма финансова глоба, в случай че не спре неотложно изсичането на дървета в Беловежката гора, която е една от най-добре непокътнатите естествени гори в Европа.

В решението на съда в Люксембург се споделя, че в случай че бъде открито нарушаване, съдът ще разпореди Полша да заплаща на Европейската комисия минимум 100 000 евро на ден. Гората е включена в „ Натура 2000 “ и е опд закрилата на ЮНЕСКО. Тя е предмет на остри разногласия от месеци насам сред държавното управление на Полша и Европейски Съюз. Европейската комисия упрекна Варшава в противозаконна сеч в Беловежката гора, която e един от най-старите предпазени резервати в Европа, намиращ се на границата на Полша с Беларус на повърхност от 145 000 хектарa, и отнесе въпроса пред съда в Люксембург. На 27 юли съдът постанови неотложно прекъсване на сечта в гората, където е и най-голямата популация на зубри в света. През септември Комисията и Полша показаха своите мнения по разногласието пред съда. Варшава упреква Европейския съд в пристрастност и твърди, че става въпрос единствено за „ оздравителна сеч “ и за отбрана, с цел да се спре разпространяването на инсекти ксилофаги /хранещи се с жива дървесина/, да се отбрани пътния трафик и да се води битка с горските пожари.

Съдът обаче не приема причините на полската страна и в днешното си решение удостовери своето предишно мнение от края на юли. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР