Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) реши днес, че
Коментари Харесай

Европейският съд за правата на човека поиска от Румъния да признае еднополовите семейства

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) реши през днешния ден, че Румъния е нарушила член от Конвенцията за правата на индивида, отнасящ се до " уважението към частния и фамилния живот ", при еднополовите двойки, оповестява телевизия Диджи 24. 

Става въпрос за дело, заведено против Румъния от деятелите Флорин Бухучану и Виктор Чоботару, както и още 20 други фамилии. Според днешното решение Европейски съд по правата на човека " е установил с пет на два гласа, че е нарушен член 8 от Конвенцията ".  

В решението си Европейски съд по правата на човека акцентира, че фамилиите, формирани от еднополови двойки, незабавно се нуждаят от форма на признание, която да им дава равни права и да основава правна рамка, която да пази взаимния живот на тези двойки.

Асоциацията АКЧЕПТ (ACCEPT), която пази правата на представителите на ЛГБТИ общността в Румъния, съобщи, че става дума за " историческо решение " и че " Румъния би трябвало да признава и да пази фамилиите, образувани от лица от един и същи пол ".

" Днес, 23 май, Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) произнесе решение, чакано от дълго време от хиляди фамилии, формирани от лица от един и същи пол в Румъния, по делото Бухучани и Чоботару и други 20 фамилии против Румъния. Решението идва четири години, откакто 42 души дадоха на съд румънската страна поради неналичието на признание и законова отбрана на фамилиите им. Европейски съд по правата на човека откри в този случай, че Румъния е нарушила член 8 на Конвенцията, който пази фамилния живот, във връзка с 42-мата ищци ", показва асоциацията.

" След това историческо решение, с цел да бъде в сходство с Конвенцията, Румъния би трябвало да одобри юридическа форма за признание на фамилиите, формирани от еднополови лица ", се отбелязва още в прессъобщение на ACCEPT.

" По мотив на това решение Асоциация ACCEPT още веднъж приканва румънското държавно управление и парламент да изпълнят дълга си към всички свои жители и да се отнасят с достолепие и почитание към всички фамилии в нашата страна ", добавя Асоциацията.

Делото е заведено от деятеля Флорин Бухучану и неговия сътрудник Виктор Чоботару и шест други двойки, поискали да останат анонимни. Флорин Бухучану като член на Асоциация ACCEPT е зает в битката за равни права на лицата от ЛГБТИ общността в продължение на над 20 години, отбелязва Джи4Медия.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР