Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ осъди днес Турция

...
Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ осъди днес Турция
Коментари Харесай

Турция осъдена да плати обезщетение за незаконен арест на журналист

Европейският съд за правата на индивида /ЕСПЧ/ осъди през днешния ден Турция да заплати обезщетение за ареста на германско-турския публицист Дениз Юджел през 2017-2018 година, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Юджел, по това време сътрудник на немския вестник " Велт ", беше арестуван в пандиза в Силиври от февруари 2017 година до февруари 2018 година, без да му бъдат повдигнати обвинявания. В решението си Европейски съд по правата на човека декларира, че Турция е нарушила правата на Юджел на независимост, сигурност и независимост на изразяването.

Съдът разпорежда Анкара да заплати на журналиста обезщетение от 13 300 евро. Решението обаче към този момент не е правно обвързващо, тъй като страните имат три месеца да го оспорят.

Задържането на Юджел провокира дипломатическа рецесия сред Анкара и Берлин. Журналистът беше освободен през 2018 година и се върна в Германия.
През юли 2020 година той беше наказан задочно от турски съд на 2 години и 10 месеца затвор по обвинявания в разпространение на агитация в интерес на неразрешената Кюрдска работническа партия /ПКК/. В момента делото е на стадий на обжалване на присъдата.

Юджел е заявявал, че по време на ареста му е бил подложен на изтезания от турски чиновници. Анкара отхвърля обвиняванията му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР