Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви днес, че

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви днес, че
Коментари Харесай

ЕСПЧ установи проблеми в процедурата за назначаване на съдии в Полша

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) разгласи през днешния ден, че е открил " систематична нефункционалност " в процедурата за назначение на съдии в Полша, съобщи Ройтерс.

Констатацията е във връзка дело по иск на компанията " Адванс фарма ", която търгува с хранителни добавки. Нейните артикули са били изтеглени от полския пазар, след което компанията губи делото против страната за понесени вреди. От " Адванс фарма " настояват, че гражданската гилдия на полския Върховен съд, отхвърлила жалбата на последна инстанция, не е самостоятелна и безпристрастна.

Европейски съд по правата на човека се съгласява с ищеца и разпорежда на Варшава да му изплати 15 хиляди евро обезщетение и 3000 евро правосъдни разноски. Съдът разгласи през днешния ден, че назначенията на съдии в тази гражданска гилдия са прекомерно повлияни от законодателната и изпълнителната власт. Затова колегията не е " самостоятелна и безпристрастна " и основаваща се на закона в смисъла на Европейската спогодба за правата на индивида, споделиха магистратите от съда в Страсбург.

Европейски съд по правата на човека е орган на Съвета на Европа и присъдите му са наложителни за осъществявания от страните членки на организацията. Но все пак доста от присъдите му остават без следствие, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР